Calendarul plăților APIA pentru anul 2022 – Când primesc fermierii subvențiile

Calendarul de plăți al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) se va desfășura și anul acesta după structura cu care fermierii s-au obișnuit din anii precedenți.

Potrivit declarațiilor făcute în ultimele zile de directorul general al APIA, Adrian Pintea, începând cu data de 16 octombrie 2022, se demarează plățile în avans ce trebuie finalizate până la data de 30 noiembrie 2022.

Apoi, începând cu data de 2 decembrie se demarează plățile finale, adică diferența de 30% din plățile directe și 15% din măsurile de dezvoltare rurală. Dacă fermierul nu a luat avansul APIA, acesta va primi sumele întregi după data de 2 decembrie, iar plățile se vor efectua până la data de 30 iunie 2023.

La fel ca și în trecut, ajutoarele naționale tranzitorii se plătesc din bugetul anului următor, astfel că acestea vor intra în conturile fermierilor doar după 1 ianuarie 2023. Ultima schemă de plată care se efectuează este sprijinul cuplat în sectorul vegetal, care va intra în conturi după 15 mai 2023.

În ceea ce privește alte plăți, reamintim faptul că APIA efectuează până la sfârșitul lunii iunie 2022 plățile aferente schemelor de sprijin pentru susținerea activității fermierilor afectați de pandemie. Valoarea schemei de ajutor de stat este de 453.899 mii lei şi este repartizată astfel:

  • 170.250 mii lei pentru sectorul bovine;
  • 167.649 mii lei pentru sectorul suine;
  • 116.000 mii lei pentru sectorul avicol.

De asemenea, în perioada următoare, APIA trebuie să efectueze plățile aferentei măsurii de microgranturi în valoare de 5.000 de euro pentru micii fermieri.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole