29 mai 2022 - 02:02

Câinii de stână, paznici de nădejde. Lupii și urșii sunt ținuți la distanță

Câinii de stână pot suporta cu ușurință frigul, ploile și chiar ninsorile. Lupii, urșii și alte vietăți sălbatice sunt alungate de dulăii de la stână. Rasa ciobănesc românesc corb este una cu tradiție la stână, care mână turmele și prindele vacile care se îndepărtează.

Rasa canină românească s-a format în arealul Carpaților Meridionali și în zona subcarpatică. Numele de „Corb” vine de la faptul că blana câinilor este neagră în întregime. Câinele corb este inteligent, activ, curajos, mândru, calm și echilibrat, ascultă de stăpân și are un instinct de pază puternic. Câinii de stână trebuie să fie curajoși cu posibilii prădători (lupi, urși, râși), iar cei din rasa Corb se descurcă de minune.

Adrian Șchiopea, crescător de ovine din localitatea Comăna, județul Brașov, are mai bine de 10 câini din această rasă. Ei au fost crescuți din generație în generație, încă din 1972, atunci când bunicul său a adus la stână primul exemplar.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.