Cafeaua, de două ori mai scumpă ca anul trecut!

Cotaţiile la cafeaua arabica au crescut miercuri, apropiindu-se de cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, transmite Bloomberg, citat de AGERPRES.

Această creștere a prețurilor s-a înregistrat pe fondul înmulţirii semnalelor privind recoltele slabe ai principalilor producători, Brazilia şi Columbia.

Astfel, preţurile pentru contractele cu livrare în luna martie au crescut, miercuri, la Bursa de la New York, cu 4,6%, până la 2,3475 dolari pentru o livră (0,45 kilograme), cel mai ridicat preţ înregistrat după luna ianuarie 2012. De altfel, preţul este aproape dublu faţă de cel înregistrat în urmă cu un an. În plus, scumpirea cafelei arabica, folosită de marile lanţuri de cafenele precum Starbucks Corp., stimulează presiunile inflaţioniste de-a lungul multor sectoare ale economiei.

„Tensiunile de-a lungul lanţului de aprovizionare sunt la un nivel fără precedent. Nu ne-am confruntat niciodată cu atât de mulţi factori negativi simultan. Situaţia se transformă rapid într-o criză”, spune Judy Ganes, preşedintele firmei J. Ganes Consulting.

Potrivit lui Ganes, zonele cultivate cu cafea din Brazilia, lovite în acest an de secetă şi de îngheţ, vor avea randamente sub medie, iar în 2022 iar Brazilia nu are suficiente stocuri pentru a acoperi diferenţa. În aceste condiţii, preţurile ar putea ajunge în curând la 2,70 şi chiar 2,80 dolari pentru o livră de cafea arabica.

Deja preţurile locale în Brazilia şi Columbia au ajuns la un nivel record, iar în ambele ţări există îngrijorări că vor apărea şi mai mulți fermieri care se declară în incapacitate de a-şi îndeplini obligaţiile contractuale, după ce au încheiat contracte de livrare forward la preţuri mult mai mici decât cele înregistrate în prezent.

În plus, în ultimele luni, exportatorii brazilieni nu au putut exporta milioane de saci de cafea din cauza blocajelor din porturi. Și Vietnamul, cel mai mare producător de cafea robusta, s-a confruntat la rândul său cu probleme din cauza perturbărilor de-a lungul lanţurilor de aprovizionare şi a creşterii costurilor cu transporturile maritime.

La rândul lor, companiile încep deja să resimtă efectele acestei crize, astfel că grupul israelian Strauss Group Ltd., proprietarul Doncafe şi Amigo, a adecis recent să majoreze preţurile în Brazilia, dar şi în Ucraina, România, Serbia şi Polonia.

Conform prognozelor analiştilor de la Rabobank International, consumul global de cafea este preconizat să crească în acest an până la 168,8 milioane de saci (fiecare cu o greutate de 60 de kilograme), în creştere de la 164,8 milioane saci anul trecut,.

Analiștii lanţului de cafenele Starbucks Corp prognozează și ei că piaţa mondială urmează să înregistreze o rată medie anuală de creştere de 9% în următorii trei ani, până la „peste 400 de miliarde de dolari”.

La rândul său, Fitch Solutions estimează că, în Asia, piaţa de cafea cu cel mai rapid ritm de creştere, consumul va creşte graţie unor venituri mai mari şi a extinderii culturii cafelei în China, India şi Indonezia.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole