8 decembrie 2021 - 14:14

Cactusul ar putea deveni o sursă durabilă de hrană dar și combustibil

Cactusul ar putea deveni o sursă durabilă de hrană și combustibil în locurile care au nevoie de aceste două resurse. Acestea sunt concluziile unui studiu recent realizat de cercetători de la Universitatea din Nevada, Reno.

Publicat în revista GCB Bioenergy, studiul s-a desfășurat pe o perioadă de cinci ani de cercetare. Grupul își propusese să analizeze cât de bine s-ar dezolta diferite soiuri de cactus în climatul cald și uscat.

Ei au descoperit că soiul Opuntia ficus-indica a produs cele mai multe fructe și a consumat cu 80% mai puțină apă decât alte soiuri pentru a face acest lucru.

Având în vedere că seceta și valurile de căldură devin din ce în ce mai frecvente în întreaga lume, culturile precum porumbul și soia ar putea fi puternic afectate, deoarece necesită mai multă apă decât ceea ce ar putea fi disponibil în viitor. Oamenii vor trebui să caute culturi alternative care necesită mai puțină apă, care pot tolera secetele și să dezvolte fructe.

Având în vedere tendințele climatice actuale, lumea este pe cale să devină mai caldă și mai uscată în viitor. Prin urmare, plantele rezistente la secetă și capabile să producă alimente cu puțină apă ar putea deveni în curând surse majore de hrană.

Potrivit co-autorului studiului, John Cushman, aproximativ 42% din solul de pe Pământ este clasificat ca arid sau semi-arid. Prin urmare, există un potențial enorm pentru plantarea perelor de cactus. A face acest lucru are două avantaje principale. Pentru început, oamenii de știință pot cultiva pere de cactus în câmpuri mult prea aride pentru a fi potrivite pentru alte culturi.

Această creștere a producției ar pune perele de cactus pe hartă ca hrană. Multe culturi din întreaga lume consumă deja fructele din pere de cactus și chiar din tampoanele de cactus. Cu toate acestea, pere de cactus și alte soiuri de cactus comestibile sunt departe de a fi o cultură majoră pentru hrană și furaje în Statele Unite, darămite în întreaga lume.

Dar aceasta este o oportunitate ratată, deoarece fructele de par de cactus pot fi folosite la fel ca alte fructe. Sunt deosebit de grozave pentru prepararea gemurilor, deoarece conțin zaharuri naturale. De asemenea, pot fi consumate proaspete sau murate odată ce spinii au fost îndepărtați. De asemenea, sunt excelente pentru hrănirea animalelor datorită conținutului ridicat de apă.

Celălalt beneficiu al utilizării câmpurilor aride pentru cultivarea perelor de cactus este sechestrarea carbonului. Aceștia captează și stochează dioxidul de carbon din atmosferă, servind drept „chiuvetă” de carbon pe uscat. De asemenea, pot fi recoltate și utilizate ca materii prime pentru biocombustibili pentru a înlocui combustibilii fosili.

„Acesta este beneficiul acestei culturi perene”, a explicat Cushman. După ce ați recoltat fructele și tampoanele pentru hrană, veți rămâne cu o cantitate mare de biomasă care poate fi utilizată pentru producția de biocombustibili, a spus el. (În legătură cu: Cânepă: biocombustibilul versatil care ar putea salva independența energetică a Americii.)

Cushman și colegii săi intenționează să continue cercetarea perei de cactus și a potențialului lor ca combustibil sau alimente durabile. Ei intenționează să înțeleagă despre ce este vorba despre machiajul genetic al perei de cactus, care le face atât de rezistente la secetă și folosesc aceste informații pentru a face și alte culturi mai rezistente la secetă.

Oamenii de știință sunt de mult interesați de potențialul perelor cactus de a servi drept hrană și combustibil. În 2015, o echipă de cercetători din Regatul Unit a sugerat că plantele eficiente din punct de vedere al apei, cum ar fi cactușii, ar putea fi cheia furnizării unei bioenergii durabile pentru viitor.

Plantele precum cactușii efectuează fotosinteza printr-un sistem de metabolism al acidului crassulacian (CAM). Ele cresc pe terenuri aride și semi-aride cu precipitații scăzute sau imprevizibile, ceea ce poate îngreuna agricultura convențională.

Terenurile aride și semi-aride sunt neproductive. Dar ele pot fi folosite bine umplându-le cu cactuși și multe alte plante CAM care pot captura și stoca carbonul eficient. Cercetătorii au spus că plantele CAM, cum ar fi firul de pomi, ar putea contribui enorm la producția durabilă de biogaz în acest fel.