Buzău: Un dăunător periculos a făcut ravagii în culturile de legume

rosii_bolnaveTuta absoluta, un dăunător semnalat pentru prima dată în anul 2012 în țara noastră pe un lot de legume importate, a făcut ravagii în acest an în culturile de legume din bazinul legumicol Buzău-Galați-Ialomița, susțin cercetătorii.
Unic în lume, dăunătorul, supranumit fluturele-ucigaș, își creează propriile sale rute de transport, distruge partea verde a plantei și este imun la toate insecticidele existente pe piață.
„Producțiile de legume sunt în medie mai mici cu 40-50 la sută față de anii anteriori, pe lângă vremea capricioasă au intervenit diverși dăunători cum ar fi păianjenul, omida legumelor sau mai nou, tuta absoluta”, a declarat cercetătorul Costel Vânătoru, de la Stațiunea de cercetare legumicolă Buzău.
Potrivit sursei citate, tuta absoluta este cel mai nou dăunător apărut în țara noastră, semnalat în 2012 pe un lot de legume importate din Spania.
„Tuta absoluta este o molie de dimensiuni mici cu o zbor haotic care depune cinci-șase generații a câte 80-120 de ouă pe vară din care eclozează omizi de dimensiuni mici care intră în frunză și consumă întreaga parte verde a acesteia”, a mai spus Costel Vânătoru, membru corespondent al Academiei de Științe Agricole și Silvice.
Împreună cu o echipă de cercetare, Costel Vânătoru a amenajat un lot experimental în care se încearcă stoparea acestui dăunător cu ajutorul altor dăunători din flora spontană, așa-numiții prădători, care se hrănesc cu ouăle acestuia.
‘Am identificat câțiva prădători, dar lupta este de grea și de durată, deocamdată se impune o rotație rapidă a culturilor și distrugerea prin ardere a plantelor afectate’, a mai declarat sursa citată. (Sursa: AGERPRES)

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole