Bursele trepidează! Ce se întâmplă cu prețul porumbului

Preţul porumbului s-a prăbuşit pe bursele internaționale, iar fermierii nu știu cum să scape mai repede de el, în condițiile în care nu mai dispun de spații de stocare exact în momentul în care încep să strângă noile recolte.

Cotaţia porumbului la bursa de cereale de la Chicago, cea mai importantă bursa de cereale din lume, a coborât miercuri la cel mai redus nivel din ultimele şapte săptămâni. Mișcarea a avut loc după ce pagubele provocate de uraganul Ida instalaţiilor portuare din New Orleans, principalul hub de export din SUA, au generat îngrijorări că nu vor putea fi efectuate livrări de cereale, relatează Bloomberg, citat de AGERPRES.

Astfel, cotaţiile futures la contractele cu livrare în decembrie au scăzut miercuri cu 3,2% până la 5,2525 dolari per obroc (25,40 kilograme), cel mai scăzut nivel înregistrat după mijlocul lunii iulie.
Uraganul Ida a lăsat peste un milion de case şi firme din statul Louisiana fără energie electrică şi a închis terminalele de export din New Orleans. Cum SUA sunt cel mai mare furnizor de porumb şi aproximativ două treimi din exporturile sale de porumb şi soia ies prin porturile din jurul oraşului New Orleans, prăbușirea prețului porumbului a venit ca o consecință inevitabilă.

„Nave, barje şi instalaţii sunt într-o stare dezastruoasă şi va fi nevoie de timp pentru a le repune în funcţiune”, estimează analistul Advance Trading Inc, Drew Moore.

În aceste condiții se produce o acumulare a stocurilor tocmai într-un moment în care fermierii din centrul SUA încep să strângă noua recoltă.

Cele mai recente estimări ale guvernului american arată că la soia şi porumb condiţiile nu au suferit modificări în raport cu săptămâna precedentă. Ambele cereale au continuat să înregistreze scăderi în august, pentru a patra lună consecutivă, pe fondul incertitudinilor cu privire la evoluţia cererii şi a reducerii îngrijorărilor privind condiţiile meteorologice. Este vorba de cea mai lungă perioadă de scădere înregistrată la porumb în ultimul an şi după 2014 la soia.

Așadar, producătorii de porumb vând acum și obțin ce mai pot de pe urma recoltelor sau așteaptă momentul potrivit, când bursele le vor putea oferi maximum de profit ? Totul ține de inspirație. Și de capacitatea de depozitare…

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole