Situația volatilă legată de acordul privind coridorul verde pentru exportul de mărfuri agricole din Ucraina are efecte pe bursele de cereale de la nivel mondial. Dacă în urmă cu câteva zile, când Rusia a anunțat suspendarea acordului, cotațiile au luat-o în sus, efectul invers s-a produs câteva zile mai târziu, după negocierile încheiate cu succes privind reluarea acordului.
Potrivit lui Gabriel Razi, expert în piețele de mărfuri agricole, situația privind cotațiile rămâne incertă și pentru perioada următoare, având în vedere că acordul se va încheia în 22 noiembrie, iar deocamdată nu există informații cu privire la o posibilă prelungire.
”De câteva zile, bursele tranzacționează mai mult emoții decât date, asta trebuie să notăm. În prima fază, când Rusia a decis să iasă din acord, acordul nu a fost anulat, ci suspendat. Asta a arătat o disponibilitate pentru negociere. S-au luat imediat măsuri pentru remedierea acestei situații, după care Ucraina a arătat puțină obrăznicie, permițând acelui convoi de 12 nave să plece în continuare. Negocierile au continuat în ultimele 24 de ore și s-au încheiat prin reluarea acestui acord.
În mod evident, bursele au reacționat în consecință. Dacă atunci când a venit anunțul suspendării, bursele au crescut, acum au scăzut. Practic, în ultimele 24 de ore s-a șters din preț tot ceea ce se câștigase înainte, tot acest premiu de risc pe care actorii din burse îl puneau în preț a dispărut.
Vedem astăzi o scădere pe Euronext Paris destul de importantă; suntem la minus 19 euro/tonă, 338,75 euro/tonă în momentul acesta, în condițiile în care piața a închis ieri la 357,75 euro/tonă. Scăderile nu se văd încă în cotațiile fizice, însă subiectul nu e încheiat, probabil vom mai avea raliuri de preț. Nu s-a făcut nicio mențiune cu privire la extinderea acestui acord, un subiect care rămâne pe masă, având în vedere că acest acord este valabil până în 22 noiembrie”, a explicat Gabriel Razi pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura, o șansă pentru România”.