25 mai 2022 - 00:55

Bursa de la Chicago se zguduie- presiune asupra prețurilor la porumb

În perioada 18 iunie – 25 iunie, prețurile de la Chicago pentru contractele cu termenul limită din decembrie 2021 au scăzut cu 19 $/t ajungând la 204 $/t de porumb. Prețurile sunt sub presiune, în special fiind datorate vânzărilor efectuate de fondurile necomerciale din aceste săptămâni.

Aceste vânzări sunt legate de situația meteorologică din Cordonul Porumbului unde ploile s-au revărsat, săptămâna trecută, în statul american Iowa (primul stat producător), zona de nord-vest rămâne, în schimb, atinsă de un deficit hidric dar vremea ar trebui să rămână uscată în această săptămână. Pe 20/06, 65% din cultura de porumb era în condiții “bune spre excelente” comparativ cu procentul de 68% cu o săptămână înainte.

Astfel, prețurile au fost influentațe de decizia Curții Supreme de la finalul săptămânii. Curtea a fost în favoarea unei rafinării care a cerut menținerea excluderii incorporării etanolului în combustibil, scutiri la care industria de etanol și statele producătoare de porumb s-au opus mult timp.  În cele din urmă, specialiștii așteaptă raportul anual USDA privind suprafețele însămânțate cu porumb. 

După părerea lor, suprafețele de porumb ar trebui să fie crească cu 1,2 milioane de hectare comparativ cu estimările USDA de la începutul lunii iunie. Suprafețele americane de porumb ar putea atinge 37,95 milioane de hectare. Se așteaptă ca suprafețele de soia să crească și mai mult ceea ce ar aduce suprafața totală a acestor două culturi la un nou record.

În raportul său din iunie, comparativ cu cel din luna precedentă, CIC estimează la nivel mondial o producție de porumb în creștere cu 7 Mt (1201 Mt) pentru campania 2021/22 iar stocurile în creștere cu 6 Mt ( 267 Mt) dar la un nivel stabil în raport cu campania 2020/2021. Importurile chineze ar fi rămas în creștere dar sunt revizuite în scădere cu 1 Mt (17,5 Mt) comparativ cu luna mai.

În Brazilia, recolta începe ușor iar producțiile, deși eterogene, sunt dezamăgitoare. Din cauza semănatului tardiv, se așteaptă ca recoltarea să dureze și să-și urmeze cursul până la mijlocul lunii august. În Argentina, pe 24/06, 48% din cultura de porumb fusese recoltată comparativ cu un procent de 54% la aceeași data în medie (în perioada 2015-2020). Progresul recoltei și cele mai bune producții obținute la porumbul tardiv, irigat fac presiune asupra prețurilor FOB din cauza dificultăților logistice.

EUROPA : Scăderea stocurilor din 2021/22

În bilantul său din iunie, comparativ cu raportul din mai, Comisia Europeană revizuiește în scădere estimarea de producție cu 344 Kt( 70,6 Mt) pentru campania 2021/22 și cu 600 Kt mai puțin în ceea ce privește producția de etanol.

Stocurile sunt revizuite în scădere cu 442 Kt (19,1 Mt). În raportul MARS din iunie, Comisia Europeană revizuiește într-o ușoară creștere estimarea producției pentru UE, la 78,4 q/ha. Acest raport arată că acele condiții reci de la începutul primăverii au încetinit dezvoltarea porumbului în Europa și că deficitul de apă din ultimele săptămâni începe să devină problematic în Europa Centrală, din Polonia până în Ungaria. 

Va fi interesant să urmărim în continuare suprafețele americane, condițiile meteo din Cordonul Porumbului și cele din Ucraina. 

appr

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.