27 mai 2022 - 09:43

Bursa de la Chicago: prețul porumbului a ajuns la 228$/tona

La nivel mondial : Suprafețe de porumb mai mici decât se estimau

În perioada 25 iunie – 2 iulie,  prețurile de pe bursa de la Chicago pentru contractele cu termenul limită din decembrie 2021 au câștigat 24$/t ajungând la 228 $/t. Această creștere puternică a prețurilor americane este datorată apariției raportului anual USDA privind suprafețele care permit sa ajusteze estimările făcute la începutul campaniei. Din cauza unui ritm rapid de însămânțare și în contextul prețurilor favorabile, operatorii se așteptau la o creștere netă a suprafețelor cu 1,2 milioane de hectare mai mult față de primele estimări realizate de USDA.

Totuși, agenția americană a anunțat  o creștere a suprafețelor însămânțate cu porumb cu 655 Kha. În plus, o parte semnificativă a suprafețelor sunt situate în partea de nord-est a Cordonului Porumbului, regiune care suferă de condiții climatice adverse. Săptămâna aceasta, sunt așteptate ploi în  această regiune. Pe 27 iunie, 64% din cultura de porumb era în condiții “bune spre excelente”, cu un procent în minus față de săptămâna precedentă. Deși producția de porumb ar trebui să fie în creștere datorită creșterii suprafețelor, această situație are influență asupra estimărilor de producție prevăzute în raportul USDA din iulie, care limitează refacerea stocurilor de porumb american. 

În Brazilia, porumbul safrinha, deja afectat de una dintre cele mai grave secete din ultimii 50 de ani, a fost atins de 3 zile de îngheț consecutive din zona central-sudică a țării.Totuși, porumbul safrinhas a fost semănat târziu și prin urmare, este afectat atunci când o mare parte din suprafață este în stadiul de umplere a bobului sau chiar polenizare.

Această incetitudine ar trebui să reducă din nou producția braziliană a porumbului în timp ce numeroși analiști o estimează acum între 85 și 90 Mt. Paraguay, producătorul regional de porumb a fost și el  puternic afectat. În Argentina, dificultățile logistice se agravează în regiunea Parana din cauza deficitului de apă care afectează bazinul hidrografic. Nivelul apei este acum la cel mai scăzut nivel din ultimii 80 de ani, ceea ce împiedică transportul și crește costurile de navlu.  

Franța : Porumbul se află în condiții bune de creștere

Pe 1/07, conform Cereobs, porbumbul atinsese stadiul de 68 frunze, 89% din cultura de porumb fiind în condiții “ bune spre foarte bune”, un procent stabil comparative cu acela din săptămâna precedentă. Prețurile se reiau în această săptămână, în favoarea tendințelor din cadrul ”bursa de la Chicago”. Pe bursa Euronext, prețurile pentru contractul cu termenul limită din noiembrie 2021 au câștigat 9 €/t între 15/06 și 02/07 situându-se la 204 €/t.

EUROPA : Importurile UE sunt într-o scădere netă în campania 2020/2021

Campania de importuri din 2020/21 se încheie. Cu aproximativ 14,5 Mt importate, în principal din Ucraina și Brazilia, comparativ cu 19,7 Mt pentru campania 2019/20, importurile UE se află la cel mai scăzut nivel (13,4 Mt). Această situație se explică prin buna competitivitate a porumbului intra-comunitar și prin lipsa de disponibilitate a porumbului ucrainian din cauza pericolelor climatice. Situația ar trebui să continue în timpul campaniei 2021/22 datorită disponibilității semnificative de cereale păioase și a competitivității porumbului francez și est european în fața porumbului ucrainian. Săptămâna aceasta, zona dintre Ungaria și Ucraina va rămâne relativ uscată. Porumbul din Ungaria și Serbia continuă să fie afectat din cauza deficitului de apă în timp ce Polonia se așteaptă să se reverse ploi benefice. 

Va fi interesant să urmărim în continuare raportul USDA, condițiile meteorologice din Cordonul Porumbului și exporturile din Ucraina.

WhatsApp Image 2021 07 05 at 13.33.19

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.