Bugetul alocat Politicii Agricole Comune, MAJORAT

fermieri

Comisia Europeană a revizuit în creştere bugetul alocat Politicii Agricole Comune (PAC) în noua sa propunere privind bugetul multianual al UE pentru perioada 2021 – 2027, transmite AFP, citat de agerpres.ro. Potrivit noii propuneri a Executivului comunitar agricultura va primi în fiecare an cu 2% mai multe fonduri faţă de nivelul din 2020.

Potrivit sursei citate, în primul proiect de buget pentru perioada 2021 – 2027, CE a propus aprobarea sumei de 365 de miliarde de euro pentru PAC, în scădere cu 5% faţă de cea alocată pentru intervalul 2013 – 2020, când Marea Britanie era un contributor major.

Conform noului plan, Executivul comunitar susţine majorarea bugetului PAC cu 26,4 miliarde euro, comparativ cu propunerea precedentă, la 391,4 miliarde euro. Proiectul de buget pentru 2021 – 2027 al Uniunii Europene, cunoscut sub denumirea de cadru financiar multianual, este în valoare de aproximativ 1.100 de miliarde de euro, iar aproximativ o treime reprezintă alocarea pentru Politica Agricolă Comună.

În ultimele șase luni, am subliniat în mod constant importanța esențială a unui sprijin financiar adecvat pentru PAC și sectorul agricol în contextul realizării ambiției ecologice, astfel încât fermierii să ne poată conduce în mod realist pe calea producției agricole durabile.

Astăzi, pot spune că propunerea Comisiei privind un buget consolidat în aceste două aspecte-cheie – sprijinirea fermierilor în calitate de garanți ai asigurării securității alimentare și a implementării Acordului verde european – este esențială pentru succesul fermierilor europeni și al agriculturii europene. (…)

Într-o situație de criză economică și în plină criză economică, în care trebuie să abordăm și consecințele financiare ale Brexit, bugetul propus pentru PAC își îndeplinește principalele ambiții”, a declarat comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski.

Sumele destinate Politicii Agricole Comune reprezintă cea mai importantă parte a bugetului Uniunii Europene. Odată cu Brexit, bugetul alocat PAC va scădea în mod automat, însă unele state membre vor să se aloce sume mai mari pentru a finanţa alte priorităţi, în timp ce pentru altele prioritatea este menţinerea PAC.

Picture of Florentin Iuga
Florentin Iuga

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!  orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

  CELE MAI COMENTATE ARTICOLE  

PUBLICITATE

© AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.

Hide picture