23 octombrie 2021 - 11:35

Buget suplimentat pentru Ministerul Agriculturii! 1,1 miliarde de lei pentru plățile către fermieri

Buget suplimentat pentru Ministerul Agriculturii! Ministerul Finanțelor Publice a publicat în dezbatere publică pe site-ul oficial miercuri, 18 noiembrie, proiectul de rectificare bugetară. Potrivit documentului, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale primește în plus 1.181,0 milioane lei per sold.

”Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale: +1.181,0 milioane lei per sold. Propunerea de rectificare a avut în vedere execuția cheltuielilor pe primele 10 luni ale anului și necesarul de finanțare până la finele anului. S-au asigurat fonduri suplimentare pentru proiectele cu finanțare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020 (+1.123,7 milioane lei), alte cheltuieli pentru despăgubirea producătorilor agricoli din sectorul vegetal afectați de secetă (+160,0 milioane lei) și alte transferuri (+8,3 milioane lei). S-au identificat economii în principal la cheltuieli de capital ( -10,0 milioane lei) și împrumuturi (-101,0 milioane lei)”, se arată în textul proiectului de rectificare bugetară.

Mai mult, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor primește în plus 19,17 milioane lei. ”S-au asigurat fonduri suplimentare (+19,17 milioane lei) pentru acordarea despăgubirilor pentru animalele sacrificate în contextul evoluției pestei porcine africane”, se mai arată în proiectul publicat de Ministerul de Finanțe.

Adoptarea rectificării bugetare este esențială pentru a asigura banii necesari pentru plata despăgubirilor de secetă, precum și a altor măsuri de ajutor pentru fermierii români. Deocamdată, nu se șite data la care va fi adoptată această rectificare.