26 septembrie 2021 - 01:29

Buget suplimentat pentru Măsura 21! Micii fermieri vor primi 37 milioane EURO în plus

Buget suplimentat pentru subvenția acordată micilor fermieri prin Măsura 21! În cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport” moderată de Ovidiu Ghinea, președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, Ion Păunel, a dezvăluit că bugetul pentru Măsura 21 a fost suplimentat cu 37 milioane de euro în plus față de alocarea inițială de 150 milioane euro.

”Ca veste bună, inițial am avut un plafon de 150 de milioane de euro, dar în urma cererilor făcute și a analizelor făcute, suma se ridică la 187 milioane de euro. Ministerul Agriculturii a trebuit să găsească resursele de a achita și această diferență de 37 milioane euro. Vreau să dau această veste bună pentru că am văzut diverse speculații că nu sunt bani și n-o să mai primim nici acest ajutor pe Măsura 21. Actualul ministru al agriculturii, Nechita Adrian Oros, mi-a comunicat astăzi că suma pe care fermierii o pot primi pentru Măsura 21, per total, se suplimentează cu 37 milioane euro. Banii au fost găsiți în cadrul Ministerului Agriculturii din diverse măsuri și submăsuri și vor fi plătiți până la finalul anului”, a dezvăluit Ion Păunel în exclusivitate pentru AGRO TV.

De asemenea, președintele SPA Olt a precizat că, potrivit informațiilor venite de la oficialii din cadrul MADR, plata acestei subvenții începe săptămâna aceasta, iar până la finalul anului, toți solicitanții vor avea banii în conturi.

”Vreau să vin cu niște informații exacte, venite direct de la sursă. Ca veste bună, legat de măsura 21, plățile vor fi făcute începând de săptămâna aceasta până la finalul anului. Ele au fost puțin întârziate, pentru că procedura de verificare pe teren a impus și o anumită perioadă. Minim 5% din aceste proiecte au trebuit verificate, iar reprezentanții APIA nu au putut să facă deplasarea în teren și din cauza pandemiei. Acest control a durat până pe 4 ”decembrie, s-a centralizat și totul este ok. Garantat, 100%, banii pentru măsura 21 vor fi plătiți până la finalul anului, iar toți fermierii care s-au înscris pe măsura 21 și au trecut și de control își vor primi banii”, a mai subliniat Ion Păunel.

Reamintim că procesul de depunere a cererilor la APIA pentru Măsura 21 s-a încheiat la data de 23 octombrie. Aceasta a fost accesată de un număr de 122.986 fermieri unici.

Potrivit APIA, situația cererilor depuse pentru subvenția oferită prin Măsura 21 în perioada 25.09 – 23.10.2020, se prezintă astfel:

  • în sectorul zootehnic – bovine – 44.960 cereri pentru un număr de 594.974 capete;
  • în sectorul zootehnic – ovine și/sau caprine – 40.067 cereri pentru un număr de 8.709.852 capete;
  • în sectorul vegetal – legume-fructe și cartofi – 46.451 cereri pentru o suprafață de 66.526,85 ha.

Comments are closed.