20 octombrie 2021 - 00:27

Buget de 100 miliarde EUR de la UE, din care 20 miliarde pentru agricultură

UE pune la dispoziția României un buget total de 100 miliarde euro în exerciţiul de finanţare europeană 2021-2027, de trei ori mai mult decât în perioada 2014-2020, iar agricultura şi programele de Dezvoltare Durabilă reprezintă o treime din bugetul disponibil, conform analizei unei companii de consultanţă specializată în atragerea de fonduri europene şi ajutoare de stat pentru companiile cu activitate în România, informează News.ro.

Nouă programe operaţionale vor putea absorbi bugetul de 79,9 miliarde euro pentru România şi alte programe destinate agriculturii vor beneficia de un buget de circa 20 miliarde euro. Investiţii de miliarde sunt vizate în noul program de finanţare europeană pentru şcoli, spitale, lucrări de infrastructură, mediul de afaceri, digitalizare.

”România va avea la dispoziţie un buget total de 100 miliarde euro în exerciţiul de finanţare europeană 2021-2027, dintre care 79,9 miliarde euro fonduri europene nerambursabile repartizate în numai puţin de 9 programe operaţionale pe mai multe sectoare cheie ale economiei, cât şi un buget de circa 20 miliarde euro fonduri nerambursabile, destinate agriculturii”, arată compania de consultanţă.

Liderii ţărilor europene şi ai instituţiilor UE au aprobat un buget multianual pentru perioada 2021-2027, în valoare de 1.074 miliarde de euro. Din valoarea totală bugetată, România a obţinut aproximativ 7,5%, respectiv 79,9 miliarde euro, sumă ce va fi folosită sub forma unui pachet de redresare economică, ce vizează pe de-o parte îmbunătăţirea infrastructurii, construirea de noi spitale şi şcoli, modernizarea sistemelor publice, cât şi sume ce vor fi alocate pentru dezvoltarea mediului de afaceri din România, în domenii cheie.

Opt regiuni ale României vor beneficia de Programe Operaţionale Regionale (POR) finanţate cu bani europeni şi fonduri alocate de la bugetul local, sume ce se află pe lista de investiţii prin care îşi propune să asigure continuitatea viziunii strategice privind dezvoltarea durabilă şi echilibrată a regiunilor din perioada 2014-2020, având la bază direcţiile, acţiunile şi priorităţile Planului de Dezvoltare Regională (PDR) 2021-2027 şi cele ale Strategiei de Specializare Inteligentă 2021-2027 (RIS), inclusiv recomandările Comisiei Europene formulate în Raportul de ţară din 2019 privind România;

Pe lângă cele 80 miliarde euro fonduri nerambursabile disponibile României, propunerea Comisiei Europene pentru Cadrul Financiar Multianual din perioada 2021-2027 destinat Politicii Agricole Comune se ridică la circa 20,5 miliarde de euro. Din această sumă, 13,3 miliarde euro reprezintă plăţile directe, în timp ce 6,7 miliarde de euro se vor acorda pentru Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Şi alocările pentru FEADR se vor face în baza unor indicatori. În plus, rata de cofinanţare a statelor membre propusă de Comisia Europeanã este de 65-80% FEADR.

Principalele propuneri legate de direcţiile de acţiune în exerciţiul financiar 2021-2027 pentru FEADR vizează: Investiţii în exploataţii agricole, pomicole, unităţi de procesare, servicii de bază în mediul rural şi investiţii non-agricole: 38%; Sprijin pentru mediu şi climă: 35%; Sprijin pentru bunăstarea animalelor şi instrumente de gestionare a riscurilor: 9%; Instalarea tinerilor agricultori şi înfiinţarea de noi întreprinderi rurale: 8%; Cooperare şi inovare: 6%; Schimb de cunoştinţe şi informare şi asistenţă tehnică: 4%.

Comments are closed.