23 ianuarie 2022 - 17:58

Buget mai mare pentru schema de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor

Plafonului pentru schema de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor ar putea crește! Într-un comunicat de presă remis AGRO TV, președintele Agenției Naționale pentru Zootehnie „Prof. dr. G. K. Constantinescu” (ANZ), Bela Vaida, propune ca suma alocată pentru semestrul I din 2021 să fie una mai mare față de cea anunțată inițial de MADR.

”În atenția societăților de ameliorare care întocmesc și mențin registre genealogice și a asociațiilor care efectuează Controlul Performanțelor de Producție. Având în vedere schema de ajutor de stat care are ca obiectiv acoperirea costurilor administrative aferente întocmirii și menținerii Registrului Genealogic, precum și costurile aferente testelor pentru determinarea calității genetice sau a randamentului genetic al șeptelului, și discuțiile avute de Adrian Oros, ministrul agriculturii și conducerea autorității competente – Agenția Națională pentru Zootehnie, ANZ propune ca suma alocată pentru anul 2021, semestrul I, să fie de 35.000.000 lei pentru speciile taurine, bubaline, porcine și ecvine, respectiv pentru specia ovină și caprină, care se acordă de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale”, se arată în comunicatul ANZ.

Amintim că, în proiectul lansat deja în dezbatere publică de către MADR, plafonul alocat pentru schema de ajutor de stat în sectorul animalelor, semestrul I din 2021 era de 20.000.000 de lei.

ANZ propune ca o parte din bani să fie cheltuiți cu costurile aferente testelor pentru determinarea calității genetice sau a randamentului genetic al șeptelului (COP) și să reprezinte 70% din totalul sumei propuse pentru alocare, adică 24.500.000 lei. Pentru specia ovine și caprine, 40% din 24.500.000 lei, adică 9.800.000 lei, iar pentru speciile taurine, bubaline, porcine și ecvine, 60% din 24.500.000 lei, adică 14.700.000 lei.

În motivarea acestei sume, ANZ susține că activitățile desfășurate pentru determinarea calității genetice sau a randamentului genetic al șeptelului sunt mai complexe și necesită un efort material și uman mult mai mare față de activitatea desfășurată de registrele genealogice. ”Lucrările care se efectuează în vederea determinării calității genetice sau a randamentului genetic al șeptelului și anume: preluări de date, prelevări de probe, cântăriri, măsurători, verificări și introducerea datelor culese în bazele de date, necesită forță umană și materială și deplasări ale personalului la exploatațiile înscrise în Controlul Performanțelor de Producție (CPP)”, mai precizează ANZ.

Agenția mai propune ca restul de 30% din suma totală, adică 10.500.000 lei să fie direcționați către costurile aferente întocmirii și menținerii registrului genealogic. Pentru specia ovine și caprine 50%, adică 5.250.000 lei, iar pentru speciile taurine, bubaline, porcine și ecvine restul de 50%, adică tot 5.250.000 lei.