18 octombrie 2021 - 23:59

Bucurie pentru un deținător de automate de lapte: „Profitul meu este de 1 leu pe litrul de lapte”

Cifra zilei – 14.000 de tone de lapte vândute anual prin intermediul automatelor. Potrivit precizărilor făcute de Cristian Lungu, preşedintele Asociaţiei Fermierilor Utilizatori de Automate pentru Desfacerea Laptelui Crud din România (AFUADLC), această cantitate este comercializată atât prin intermediul celor 625 de automate de lapte autorizate de ANSVSA, cât și prin cele neînregistrate.

În ciuda nefiscalizării a circa 50% din laptele comercializat prin intermediul automatelor, șeful AFUADLC a recunoscut pentru ZF Corporate că profitul său pe litrul de lapte este unul generos, și anume un leu.

„Spre deosebire de laptele din comerţ, laptele crud are o valabilitate de 48 de ore, astfel calitatea lui este mai ridicată. Totuşi, laptele crud nu e neapărat mai scump decât cel de consum, un litru costând 5 lei. Preţul este accesibil şi cererea este mare şi pentru fermele de familie aceste automate sunt de mare ajutor. Profitul meu, de exemplu, este de 1 leu/litru de lapte, iar dacă aş da către un procesator ar fi doar de 0,3 lei/litru“, a precizat Lungu.

Președintele AFUADLC a mai vorbit și despre investiția în automate de lapte, una care este „mare”, iar costurile cu întreţinerea acestor aparate se ridică chiar şi la 3.500 de lei lunar.

Chiar și așa, Cristian Lungu consideră că fără astfel de automate, multe multe exploatații mici de creștere a bovinelor ar dispărea, pentru că „preţul maxim pe care îl dă un procesator pe laptele de la poarta fermei este de 1,5 lei/litru“.

La raft, preţul unui litru de lapte este între 4 şi 7 lei, însă până să ajungă în supermarket sau hipermarket, laptele trece prin patru sau cinci mâini şi astfel se justifică diferenţa, susţin producătorii de produse lactate.

„Circa 14.000 de tone de lapte se vând anual prin aceste automate, o cantitate foarte mare, iar pe lângă automatele autorizate de ANSVSA sunt încă pe atâtea neautorizate. Sunt persoane care au automate şi nu au fermă“, a mai mărturisit Cristian Lungu.

Fermierul cu automate de lapte deține o exploatație cu circa 100 de capete de vaci în comuna Dascălu, judeţul Ilfov.

Piața automatelor de lapte

Cele mai multe automate de lapte se află în judeţul Alba, în număr de 80, iar acolo sunt crescute peste 60.000 de capete de bovine anual, în top cinci judeţe după efective, arată datele de la Institutul Naţional de Statistică (INS).

Producţia de lapte din Alba a fost de 1,5 milioane de hectolitri în 2019. Tot în Alba are şi gigantul francez Lactalis fabrica Albalact, cel mai mare producător de lactate după cifra de afaceri din România, iar acesta colectează o bună parte din lapte de la fermierii din zonă.

Numărul automatelor de vânzare a laptelui crud a ajuns la 625 la finalul anului trecut, potrivit datelor de la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

În ultima vreme, tot mai multe ferme de subzistenţă, mici sau de familie, au mizat pe vânzarea laptelui „fără intervenţie“, datorită creşterii cererii din partea cumpărătorului pentru produse mai sănătoase şi pentru că pot obţine un preţ mai bun decât dacă l-ar da către procesatori.

În 2019, ultimul an pentru care există date disponibile, la nivel naţional a fost produsă o cantitate de 330.000 de tone de lapte de consum, mai mult cu 7,7%, comparativ cu anul 2018, arată datele de la Institul Naţional de Statistică. Producţia totală de lapte a României, exclusiv consumul viţeilor, era de 42 milioane de hectolitri, adică 4,2 miliarde de litri.

Sursă foto: Piața Obor (caracter ilustrativ)