Bucuria fermierilor din vegetal îi bagă în FALIMENT pe crescătorii de animale

Prețurile din ce în ce mai mari ale cerealelor reprezintă un motiv de bucurie pentru fermierii din sectorul vegetal, care își mai amortizează pierderile suferite anul trecut. Aceste creșteri, însă, creează mari probleme într-o altă ramură a agriculturii românești, cea zootehnică, unde fermierii abia își mai pot permite să hrănească animalele așa cum se cuvine.

Potrivit fermierului Alexandru Baciu, fermele zootehnice din țara noastră, atât cele mici, cât și cele mari, se află într-un mare pericol pe fondul creșterii prețurilor la furaje, mai ales că puterea de cumpărare a românilor nu este suficientă pentru a putea suporta creșteri similare și în privința prețurilor la carne sau lapte.

”În contextul anului 2021, zootehnia, mică sau mare, este într-un mare pericol ce se datorează tocmai creșterii prețurilor la furaje. Prețul mare al furajelor are repercusiuni în cheltuielile care se fac pentru producerea laptelui și pentru producerea cărnii. Vor trece probabil mai ușor peste aceste greutăți fermierii care au animale mai puține și care sunt în zona de deal și de munte și mai au puțină pășune, fiindcă spre deosebire de stabulație în fermele industriale, cheltuielile sunt mai mici pentru cel care are pășune.

Sunt fermieri din zootehnie care se gândesc acum să își reducă efectivele, unii chiar să renunțe în totalitate, să își pună grajdurile în conservare, în speranța că vor veni vremuri mai bune. Părerea mea este că este o greșeală să renunți la animale că vor veni vremuri mai bune. Nu vor mai veni probabil, iar activitatea aceasta în zootehnie va depinde ce ce abilitate ai să gestionezi cheltuielile. În zootehnie ai becul aprins 24 de ore din 24, este mai ceva ca la mină.

Prețul furajelor va influența foarte mult prețul de producție al laptelui și al cărnii. Prin Franța și Spania, fermierii se revoltă deja și cer o solidaritate din partea procesatorului, adică să se împartă cumva aceste costuri, să le suporte și procesatorul. Probabil că se va întâmpla la ei, dar la noi nu știu, n-am avut curajul să ridicăm această problemă. Laptele este produsul cel mai perisabil și dacă a doua zi n-ai cui să-l livrezi, ai pierdut și bruma aceea de venit care îți vine din vânzarea lui.

Vor fi probleme deosebite. Pe noi nu ne bucură când sunt prețurile așa de mari la furaje. Prețul mare la cereale nu avantajează sistemul zootehnic atât timp cât ceea ce producem noi nu are un preț competitiv. Mi-am pus problema să scumpesc carnea, dar are cine să o cumpere? Puterea de cumpărare în România nu este atât de mare încât să suporte în totalitate aceste costuri mari la produsul finit. (…) Eu am deja discuții cu un beneficiar să creștem puțin prețul, pentru că eu produceam un kilogram de carne cu 4 lei, iar acum am ajuns undeva la 6 lei”, a precizat Alexandru Baciu în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole