22 aprilie 2021 - 22:22

Bucate din proximitate: proiect de succes care sustine fermierii locali. MAGAZIN ONLINE cu produse romanesti

„Bucate din proximitate” este unul dintre proiectele de succes finanțat prin fonduri europene! Cu servicii oferite pe teritoriul GAL Podișul Mediașului, proiectul încurajează consumul local, susține fermierii și producătorii locali care livrează gratuit coșurile cu produse locale consumatorilor din zonă. Coșul poate cinține legume, fructe, produse lactate, apicole, paste făinoase, delicatese din carne, sucuri și siropuri sau altele.

Proiectul are dezvoltat și un site web, unde consumatorii din zonă își pot alege bucatele preferate pe care vor să le cumpere, afișând prețul pentru fiecare produs. Întrucât nu existau în regiunea de nord a județului Sibiu (12 comune și orașul Dumbrăveni) și în cele 2 comune din județul Mureș demersuri similare, inițiativa a fost binevenită, piața locală fiind practic singurul mod prin care consumatorii aveau oportunitatea să se aprovizioneze cu produse locale.

Proiectul este finanțat prin GAL Podișul Mediașului 2014-2020. Prin intermediul proiectului, în valoare totală de 59.835 EURO, o cooperativă agricolă nou-înființată face livrări de produse locale direct la domiciliul consumatorilor, în orașele Mediaș, Sibiu, Târnăveni, Sighișoara, printr-un sistem care presupune personalizarea coșului de produse în funcție de nevoile consumatorilor. Astfel, consumatorii din orasele vizate de proiect au acces la cele mai proaspete produse, pregătite de fermierii/producătorii locali din proximitate.

„Obiectivul proiectului este promovarea lanțurilor alimentare scurte, dar și susținerea țăranilor și a unui stil de viață sănătos printr o alimentație locală, autohtonă, cu produse naturale, fără pesticide, fără chimicale”, a spus Anamaria Teglas, coordonator proiect.

Producătorii s-au organizat juridic într-o cooperativă, care își propune în intervalul imediat următor atât diversificarea gamei de produse livrate, cât și creșterea numărului de membri doritori să își comercializeze produsele și a numărului de consumatori care să beneficieze de cosurile livrate săptămânal.

Implementat de Fundatia Adept Trasilvania în parteneriat cu Asociatia pentru Dezvoltare Durabila Transilvania Mea, proiectul facilitează cooperarea între fermieri din teritoriul GAL Podișul Mediașului pentru comercializarea produselor locale prin intermediul lanțurilor scurte alimentare, înființarea unei structuri asociative și promovarea lanțurilor scurte alimentare. Pentru a consulta gama de produse puse la dispoziția consumatorilor și prețurile, puteți accesa pagina bucatedinproximitate.ro sau chiar pe pagina de Facebook Bucate din Proximitate.

Click pe video: