Schimbări la Bruxelles: Planuri de război pentru agricultura UE!

Războiul din Ucraina schimbă planurile europenilor în privința agriculturii!

Deși erau așteptate săptămâna aceasta, Comisia Europeană ar putea amâna publicarea propunerilor care vizează agricultura durabilă, în condiţiile în care impactul războiului ruso-ucrainean asupra aprovizionării cu alimente a determinat unele state membre să se opună reformării sectorului agricol, informează agenția Reuters, citată de AGERPRES.
Procesul de trecere la o economie „verde” demarat de Uniunea Europeană vizează inclusiv sectorul agricol, care este responsabil pentru aproximativ 10% din emisiile de gaze cu efect de seră ale blocului comunitar. În acest sens, executivul comunitar și-a propus o serie de obiective, precum reducerea la jumătate a utilizării de pesticide până în 2030, şi a început să elaboreze legi prin care să le transpună în realitate.

În contextul creat de războiul din Ucraina, însă, în prezent Executivul comunitar analizează, potrivit Reuters, o posibilă amânare a două noi propuneri: obiective obligatorii de refacere a naturii şi o lege privind pesticide mai sustenabile, care urmau să fie publicate miercuri.

Astfel, luni se aștepta ca oficialii UE să decidă asupra calendarului propunerilor, care concurează cu planurile de urgenţă referitoare la creşterea preţurilor la energie şi cu planurile vizând aprovizionarea cu alimente, în condițiile în care războiul din Ucraina a majorat preţurile la grâu şi orz şi a generat temeri cu privire la posibile lipsuri.

Rusia şi Ucraina sunt responsabile pentru mai mult de 30% din comerţul mondial cu grâu şi peste 50% din cel cu ulei, seminţe şi şrot de floarea soarelui. Mai mult, UE importă din regiunea Mării Negre și cantităţi semnificative de nutreţ şi îngrăşăminte.

Miniştrii europeni ai Agriculturii s-au reunit luni la Bruxelles pentru un schimb de opinii cu privire la situaţia actuală a pieţei agroalimentare în contextul războiului din Ucraina, discuţiile axându-se pe identificarea măsurilor de garantare a securităţii alimentare în UE, atât în perioada imediat următoare invadării rusești, cât şi dintr-o perspectivă pe termen mai lung.

Ministrul francez al Agriculturii, Julien Denormandie, a spus că războiul din Ucraina a făcut ca unele ţări să pună sub semnul întrebării tranziţia la o nouă politică agricolă europeană, dar asta nu înseamnă că tranziţia nu ar trebui să aibă loc.

„Da, realizarea acestei tranziţii şi asigurarea aprovizionării cu aliment este complicată, dar asta nu înseamnă că nu o vom face pentru că este complicată”, a declarat Denormandie, la sosirea la Consiliul Agricultură şi Pescuit de la Bruxelles.

Vineri, premergător reuniunii miniștrilor Agriculturii, un grup de aproximativ 400 de oameni de ştiinţă şi experţi în sectorul alimentar au avertizat că abandonarea practicilor agricole sustenabile ar fi contraproductivă.

„Aceste măsuri nu ne-ar duce mai aproape, ci mai degrabă ne-ar îndepărta de un sistem alimentar care să fie rezilient la şocurile viitoare şi la a livra diete sănătoase şi sustenabile”, a subliniat grupul de experți, într-un comunicat de presă, făcând un apel pentru trecerea la culturi mai puţin dependente de îngrăşămintele care sunt produse pe baza gazelor naturale ruseşti şi o dietă bazată mai mult pe plante, pentru a reduce cantităţile de cereale necesare pentru a hrăni animalele.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole