Chesnoiu reaprinde speranțele fermierilor români: La Bruxelles nu se interzice finanțarea irigațiilor prin PNRR!

Irigațiile, dar și alte măsuri ce vizează investiții în agricultura românească, pot fi încă incluse în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), este convins ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.

„România are un potenţial fantastic mai ales în viziunea aceasta europeană a reducerii emisiilor de carbon şi a producţiei energiei regenerabile, are o zonă fantastică în care se poate investi şi anume în fermele româneşti. Dacă noi punem în aplicare aceste concepte europene şi le transformăm din riscuri sau vulnerabilităţi în oportunităţi atunci cu siguranţă vom fi mai competitivi şi mai rezilienţi ca să folosim termenul acesta european care ne-a inundat în ultimii doi ani de zile, ţinând cont mai ales de faptul că în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă agricultura României are zero lei. Atât a contat pentru cei care au negociat Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă agricultura României. Chiar mă uitam cu durere pe acea listă cu ministerele implicate în gestionarea PNRR şi să nu regăseşti Ministerul Agriculturii între ministerele care şi-au pus jaloane şi şi-au pus ţinte de atins în următoarea perioadă este dureros”, a arătat Adrian Chesnoiu într-un interviu acordat AGERPRES.

Ministrul Agriculturii consideră că PNRR poate fi optimizat în așa fel încât să poată include și un proiect atât de important pentru viitorul agriculturii românești cum sunt irigațiile.

„Eu sunt o persoană ambiţioasă şi pot să mă leg şi de 1% dacă există şanse, eu cred în şansa aceea”, a declarat Adrian Chesnoiu.

Șeful MADR îl contrazice astfel pe actualul ministru al Fondurilor Europene, Dan Vîlceanu, care spunea că până în 2023 nu se mai poate face nimic.

„Credeţi-mă că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă l-am citit din scoarţă în scoarţă. Şi PNRR şi mecanismul de redresare. Eu cred că există şanse. Am abordat la nivel european această discuţie cu comisarul pentru Agricultură Wojciechowski (Janusz Wojciechowski, comisarul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, n.r.) care, de altfel, în luna martie a anului 2021 a şi trimis o scrisoare ministrului român de resort, ministrului Agriculturii, în care îl încurajează şi încurajează statele membre să cuprindă investiţii şi reforme în agricultură finanţate din mecanismul de redresare şi rezilienţă. Eu cred că există o şansă şi nu o să renunţ la ea până când nu o să am un răspuns oficial de la Bruxelles că nu se poate”, s-a arătat încrezător ministrul Agriculturii.

Chesnoiu este de acord că la ora actuală nu se mai poate discuta de elaborarea PNRR-ului, dar asta nu înseamnă că nu putem vorbi despre optimizarea acestuia, în sensul în care sume deja alocate şi destinate altor ministere ar putea fi redirecţionate către Agricultură, deci inclusiv către proiectele de irigații.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole