Broaștele țestoase au costat o fermă viticolă peste 500.000 de euro!

Țineți-vă bine! O fermă viticolă a înregistrat o pagubă uriașă, de peste jumătate de milion de euro, nu din cauza unor condiții meteo-climatice vitrege sau a cine știe căror dăunători, ci din cauza broaștelor țestoase!

Domeniul Château de Berne, o proprietate viticolă din departamentul francez Var, a fost condamnat vineri, de către tribunalul din Draguignan, la plata unor amenzi și despăgubiri însumând peste 500.000 de euro, fiind găsit vinovat de defrişarea unei zone care face parte din habitatul broaștelor ţestoase Hermann, o specie protejată pentru care sud-estul Franţei reprezintă unul dintre ultimele sanctuare, relatează AFP, preluată de AGERPRES.

Astfel, pe lângă o amendă de 100.000 de euro, Domeniul Château de Berne va trebui să plătească și suma de 375.000 de euro cu titlu de „prejudiciu ecologic” către Direcţia regională de mediu, dezvoltare şi locuinţe din regiunea Provenţa-Alpi-Coasta de Azur, care va fi alocată „măsurilor luate în favoarea ţestoasei Hermann”, se arată în decizia tribunalului din Draguignan.

De asemenea, fostul director general al proprietăţii, precum şi operatorul acesteia au fost condamnaţi fiecare la plata unei amenzi în valoare de 25.000 de euro.

Judecătorii au mai decis ca părţilor civile, între care France Nature Environnement PACA şi LPO PACA, să li se acorde câte 3.000 de euro cu titlu de daune morale.

Avocatul domeniului viticol, Florent Ladouce , a declarant că Château de Berne „va face recurs luni”.

„Domeniul s-a limitat la a întreţine şi a lucra loturi de viţă de vie care îi aparţin, în conformitate cu practicile viticole actuale”, a menţionat avocatul într-un e-mail trimis AFP.

„Singura lui vină este deţinerea de parcele de viţă de vie situate în perimetrul Rezervaţiei naturale naţionale Plaine des Maures”, a adăugat avocatul, care consideră că aplicarea regulamentului este „neobişnuit de zeloasă”, adăugând că „nicio fermă nu a fost cruţată de flăcările din Plaine des Maures” în timpul incendiilor din această vară care au afectat Var în august şi în urma cărora două persoane au murit.

Domeniul Château de Berne a defrişat terenuri situate în regiunea viticolă Clos de Maurin, care îi aparţine.

Deși reprezentanții domeniului au dat asigurări că au efectuat lucrările pe un teren unde „activitatea agricolă era preexistentă”, în acest caz fiind vorba de „loturi vechi de viţă de vie”, procurorul a estimat că nu s-a adus dovada că parcelele defrişate erau destinate lucrărilor agricole. Astfel, peste 5 hectare din habitatul natural al broaștelor ţestoase Hermann au fost distruse sau afectate.

Departamentul Var şi Corsica sunt ultimul refugiu al acestei specii de broaște țestoase aflată în declin, clasificată în rândul speciilor vulnerabile pe lista roşie naţională cu specii ameninţate.

Într-un caz similar, amenzi de la 10.000 la 50.000 de euro au fost impuse în urmă cu un an unui alt domeniu viticol din Var, Château Lauzade şi proprietarului acestuia.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole