Un fermier român a deschis o afacere de succes cu brichete de foc realizate din paie ecologice! Aceasta îi aduce în prezent un venit de milioane de lei. Este vorba despre Emil Enache, agricultor din Vaslui, care a înțeles că poate avea un rezultat dublu prin valorificarea resturilor vegetale: pe de o parte, fiind arse în centrale și nu pe câmp acestea au efect mai slab poluant asupra mediului, iar pe de altă parte poate construi o afacere de succes.
Ideea a apărut în urma unei vizite a două târguri de utilaje și instalaţii agricole în Germania și în Danemarca. Acolo a văzut pentru prima dată cum arată și cum funcţionează instalaţiile de brichetat biomasa.
Inițial, a început afacerea cu produse de morărit și panificaţie, desfășurând activităţi de fabricare a uleiurilor brute și rafinate și a produselor de morărit și panificaţie. Din 1999, Emil Enache a devenit și agricultor. Acesta a luat în arendă aproape 2.500 de hectare de teren, pe care le-a cultivat cu grâu, porumb și floarea soarelui. A înţeles pe loc că în România există o sursă de biomasă enormă, care de-abia așteaptă să fie folosită: paiele. Astfel a prins contur o afacere din care familia Enache scoate milioane de lei pe an: fabricarea brichetelor din paie, scrie cultivaprofitabil.ro.
Potrivit sursei citate, fermierul a cumpărat initial o instalație de brichetat, ca să vadă cum funcționează și ce randament va avea. „Apoi, am dezvoltat sisteme de uscare a subproduselor rezultate din procesul de maciniș și am ajuns ca toată producția de brichete de foc din biomasă să fie pentru autoconsum. După aceea, tot ce noi am încercat și am vazut că este benefic, am decis să oferim și celorlalți”, povesteste Emil Enache.
După mai multe eforturi, fermierul a reușit să obțină 140.000 de euro fonduri nerambursabile pentru primul său proiect, de la SAPARD (Special Accession Programme for Agriculture and Rural Development). A urmat al doilea proiect, care s-a ridicat la 420.000 euro. Instalaţia a fost montată în 2005, dar tehnologia aceasta nu este nici acum prea bine cunoscută în ţara noastră. Potrivit lui Enache, instalaţia de brichete din masă vegetală este unicat în România și promovează energia regenerabilă pe bază de biomasă, o sursă de energie inepuizabilă.
Caracteristici
O brichetă facută din paie de cereale are o putere calorică de 4,07 kW pe kilogram. Această valoare e echivalentă cu jumătate din puterea calorică a petrolului. În cazul utilizării acestui combustibil, cheltuielile scad cu 60% în raport cu produsele petroliere și cu 40% față de prețul energiei electrice. Cenușa rezultată din arderea brichetelor de paie poate fi utilizată ca îngrășământ pentru recolta viitoare.
În 24 de ore, instalaţia produce 14-15 tone de brichete și funcţionează pe sistemul un kilogram de brichete la un kilogram de paie. Preţul unei tone de brichete din paie ajunge la 250 lei. În plus, două kilograme de brichete echivalează cu un metru cub de gaze, iar 2,5 kilograme de brichete echivalează cu un litru de motorină.
Potrivit site-ului companiei, societatea a fost prima din România care a început să producă un combustibil revoluționar (brichete de masa vegetala), fără emisii de bioxid de carbon și cu reziduri după ardere refolosibile