5 august 2021 - 10:15

BRAZILIA NE ARATA CUM SA REDUCEM COSTURILE DE HRANIRE A OVINELOR

Conform cercetătorilor brazilieni, adăugarea boabelor de soia în dieta ovinelor are efecte pozitive în ceea ce privește producția de lapte.

Studiul, publicat în Știința și Tehnologia Hranei pentru Animale, a vizat evaluarea efectelor față de creșterea nivelului de boabe de soia crude în producția de lapte, a compoziției și a profilului acidului gras la oi și a performanțelor mieilor.

După cum știm, laptele este prima mâncare pe care noul născut o ingera, iar supraviețuirea și dezvoltarea mielului sunt legate direct de calitatea laptelui. Utilizarea strategiilor nutriționale care afectează calitatea și compoziția acestuia contribuie la îmbunătățirea dezvoltării mieilor, acționând ca un instrument suplimentar pentru a permite sacrificarea animalelor tinere.

Rasa Santa Ines:

Evaluarea producției și a compoziției laptelui din rasa Santa Ines oferă, de asemenea, o oportunitate de a obține parametri pentru a investiga capacitatea maternă a acestei rase. Studiile asupra rasei de față sunt necesare pentru a obține date științifice solide pentru a o selecta.

Scăderea performanței poate fi asociată nivelurilor de lipide din dietă. Cercetările anterioare au arătat că includerea uleiului de canola în regimul de vaci de lapte face ca profilul de acizi grași să fie mai sănătos pentru alimentația umană, însă performanța vacii a fost redusă. În acest context, aprovizionarea cu acizi grași nesaturați din boabele de soia brute poate reprezenta o alternativă pentru creșterea nivelului de lipide în dietă, fără a afecta performanța.

Acesta este motivul pentru care cercetătorii au ales să includă boabele de soia în dieta oilor și să vadă ce efect are  în ceea ce privește producția de lapte și performanța mielului. Pentru acest studiu, 56 de ovine din rasa Santa Ines au fost repartizate pentru a primi 1 din cele 4 diete care au conținut boabe de soia crude

Randamentul maxim al laptelui a fost obținut atunci când s-au adăugat 70 sau 140g / kg de boabe de soia pe dietă, probabil datorită creșterii densității energetice a acesteia. Eficiența producției de lapte și  a conținutului nu au fost afectate de tratamente. Deși conținutul de grăsimi din lapte nu s-a schimbat între tratamente, profilul de acizi grași a avut mai multe modificări.

Se recomandă adăugarea a 140 g / kg de boabe de soia crude deoarece producția laptelui este mărită, fără efecte dăunătoare asupra nivelului de eficiență a producției de lapte și a mieilor. Utilizarea boabelor de soia crude poate constitui o strategie importantă de reducere a costurilor de hrană deoarece, în majoritatea cazurilor, prețul bobului de soia crud este mai mic decât hrana efectivă.