20 mai 2022 - 07:56

Brânza americană își face loc pe piața europeană

Brânza ieftină din SUA începe să câștige teren pe piețele europene.

Din cauza problemelor din ce în ce mai mari în ceea ce privește aprovizionarea cu lapte, Europa, renumită pentru delicioasele sale sortimente de brânză precum gouda, brie sau mozzarella, se orientează către brânza americană, transmite Bloomberg, citat de AGERPRES.

În Ţările de Jos, spre exemplu, cele mai recente date oficiale arată că importurile de brânză din SUA au explodat, fiind vorba, în principal, de felii de brânză care se pun deasupra burgerilor.

Cum costurile pentru producţia de lapte şi brânză au crescut în aproape toată lumea, în special în Europa, preţurile mai mici la brânză în SUA ar putea conduce la achiziţii mai mari peste hotare, explică situația Mary Keough Ledman, analist la banca Rabobank.

La rândul său, Nate Donnay, director la firma de consultanţă StoneX Group Inc., arată că mai întâi seceta, apoi invadarea Ucrainei de către Rusia au crescut preţurile la porumb, determinând creşterea preţurilor la nutreţurile pentru animale. De asemenea, costurile cu mâna de lucru, energia şi echipamentele au crescut şi ele, ceea ce a condus la diminuarea livrărilor de lapte, pentru că fermierii din Europa au fost reticenţi să majoreze producţia, îngrijoraţi fiind și de înăsprirea normelor de mediu, mai spune Donnay.

Din datele furnizate de U.S. Census Bureau reiese că, în luna februarie a acestui an, Europa a importat 306 de tone de brânză din SUA, de trei ori mai mult decât media multianuală pentru această lună.

Pe de altă parte, în Ţările de Jos, care au devenit cel mai mare cumpărător, îşi au sediul o serie de mari firme de trading la nivel mondial, astfel că este posibil ca acestea să importe brânză din SUA în scopul re-exportării, aşa că nu există nicio garanţie că această brânză va fi consumată de către clienţii europeni, susţine Nate Donnay.

Totodată, trebuie menționat că exporturile de brânză ale SUA în Europa sunt în continuare relativ mici. Timp de mai mulţi ani, SUA au exportat în Europa mai puţin de 2.000 de tone de brânză pe an, în timp ce producţia Uniunii Europene este mai mare de 10 milioane de tone pe an.

Sursa foto: wisconsincheeseman.com

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.