Autoritatile atrag atentia ca mii de tone de peste inca se fura, desi cantitatile sunt, in mod natural, tot mai mici.
Sunt suspiciuni ca sistemul de supraveghere a granitelor de la Marea Neagra este inchis in mod deliberat, pentru a nu-i deranja pe vanatorii de icre negre. Guvernatorul Rezervatiei Biosferei din Delta Dunarii, Grigore Baboianu sustine ca, legal, anual se pescuiesc cel mult 3.500 de tone de peste chiar mai putin decat este permis. Ilegal, insa, se pescuieste o cantitate de doua ori mai mare, care ajunge ulterior in rafturile magazinelor.
Potrivit autoritatilor, se fura specii de sturion, desi pescuitul acestuia este interzis pana in 2022. In urma cu doi ani specialistii rezervatiei au lansat in Delta 400.000 de puieti, iar dupa aproximativ 10 ani pestii protejati ar trebui sa se intoarca la gurile Dunarii, pentru reproducere. Totodata, institutia sustine ca nu are bani suficieni pentru a face cercetari, altfel incat sa se poata vedea ce se intampla cu puii de sturion.
Tot Grigore Baboianu a declarat ca pe tot luciul de apa al rezervatiei, circula regulat peste 10.000 de ambarcatiuni, inclusiv pe canale izolate unde traiesc specii protejate de pasari si pesti.
O situatie similara este intalnita si-n Marea Neagra. Localnicii sunt revoltati si spun ca sistemul de supraveghere a granitei este inchis sau stricat pentru a permite pescuitul ilegal la morun si sturion. Politistii de Frontiera sustin, de asemenea, ca braconierii au aruncat cu acid pe instalatia de racire a camerelor. Fara ele, desi radarul functioneaza, nu se poate vedea ce este in barca si nici cine este la carma ei.