Botanoiu (MADR): Romania are nevoie de alta abordare pe partea de procesare

Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Botănoiu, susține că România a importat în doi ani și jumătate 16 miliarde de euro din statle membre ale Uniunii Europene, în timp ce a exporat în valoare de doar 10 miliarde de euro, informează AGERPRES.

“În doi ani şi şapte luni au fost importate, în total, 22 de milioane de tone de produse agroalimentare din UE şi state terţe şi au fost exportate 44 de milioane de tone. În această balanţă constatăm că importurile din statele terţe sunt valoric la 3,5 miliarde de euro, iar exporturile la 5,5 miliarde de euro. În situaţia satelor membre UE am importat de 16 miliarde de euro şi am exportat, cu ghilimele de rigoare pentru ca sunt schimburi comerciale, de 10 miliarde de euro, iar această diferenţă vine tocmai din acest schimb de produse cu valoarea adăugată mare. Sigur că eu nu sunt de acord să nu mai consumăm croissante, dar România produce astăzi de o calitate extraordinară şi are calitate la orice produs, de la miere, unde suntem pe primul loc, la porumb şi floarea soarelui. De acea avem nevoie de măsuri pentru menţinerea investiţiilor, şi mai ales a procesării în zonele rurale. Sunt investiţii care trebuie făcute în perioada următoare”, a precizat secretarul de stat, citat de AGERPRES, la o conferință pe teme agricole organizată de ZF

Oficialul MADR mai susține că România are nevoie de o altă abodare în ceea ce privește procesarea. “Dacă nu vom crea produse cu valoare adăugată mare şi vom fi exportatori neţi de materii prime, vom exporta în continuare subvenţii şi munca fermierilor din România”, susține acesta. 

De asemena, Botanoiu mai avertizează că Europa trebuie să își aleagă foarte bine țintele, pentru a nu cădea în latura în care va ajunge dependentă de importuri.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole