Recoltele bune obţinute în acest an de către fermierii români nu vor ajuta foarte mult economia autohtonă, pentru că mare parte din materia primă pleacă la export, iar bugetul pierde din această cauză miliarde de euro, susţine preşedintele Asociaţiei Fermierilor din România (AFR), Daniel Botănoiu.
„Producţia agricolă a României la cereale a crescut de patru ori de la aderarea la Uniunea Europeană şi până în prezent. Recoltele bune din acest an agricol vor aduce la bugetul statului român venituri directe din taxe de peste un miliard de euro. Aici este vorba doar de sumele rezultate direct, din achitarea taxelor pe producţie, taxele pe materiile prime. Însă, aceste materii susţin industria alimentară şi alte industrii conexe care generează taxe din forţa de muncă, taxe de mediu, impozite pe profituri. Bugetul public al României pierde alte miliarde de euro din faptul că mari cantităţi sunt exportate ca materie primă. Dacă s-ar folosi în zootehnie jumătate din grâul şi porumbul exportat, numărul de animale s-ar dubla, iar deficitul comercial s-ar diminua”, a precizat Daniel Botănoiu într-un interviu acordat AGERPRES.
Președintele AFR a subliniat că lipsa de comunicare şi dialog a fostei conduceri Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale MADR (MADR) cu producătorii, procesatorii, cu lanţul întreg de la producţie până la consumator a făcut ca toate programele derulate în 2021 să fie ineficiente.
„Programele au lipsit cu desăvârşire. Concret, lipsa programelor care să ducă la adăugare de valoare produselor procesate duce la pierderea a peste 2,5 miliarde de euro numai în cazul florii soarelui (diferenţa de preţ dintre vânzarea unei tone de materie primă şi a unei tone de ulei) fără a lua în calcul veniturile provenite din zona de industrie conexă: de procesare, activitatea furnizorilor de produse necesare procesării, activitatea producătorilor de mase plastice, logistica şi distribuţia uleiurilor, distribuţia şi suportul acordat industriei cărnii prin vânzarea de şrot etc. În trecut au existat programe pentru stabilizarea producţiei materiei prime, dar în ultimii doi ani trebuiau mai mulţi bani alocaţi pentru procesare, depozitare, creşterea puterii producătorilor în lanţul alimentar”, atrage atenţia şeful organizaţiei fermierilor.
Botănoiu susține că, fără politici publice care să sprijine creşterea valorii adăugate în agricultură prin stimularea depozitării şi procesării materiilor prime agricole, nu vom putea creşte competitivitatea afacerilor agricole româneşti şi nici nu vom putea diminua deficitul balanţei comerciale.
„Materiile prime ar trebui să nu mai fie exportate, pentru că practic se exportă subvenţiile, ele să rămână pe piaţa internă şi să acopere necesarul de consum al românilor. Ar trebui însă exportate produsele procesate, întrucât aceste produse finite sunt mai scumpe şi deci purtătoare de taxe mai mari decât materia primă. Cu 4 milioane de tone de grâu şi porumb, care reprezintă jumătate din cantitatea ce merge la export, România ar putea hrăni alte patru milioane de bovine. Astfel, România şi-ar putea îmbunătăţi balanţa comercială negativă când vine vorba de comerţul cu produse lactate sau carne de vită. Conform comunicatelor Institutului de Statistică, deficitul comercial legat de produse lactate şi carne de vită este la aproximativ 600 de milioane de euro”, Daniel Botănoiu în interviul acordat Agerpres.
Ce politici sa aiba guvernanti decat a jafului ……, astia daca nu ar impune UE sa acorde subventii nu ar acorda nimic.Doar vedeti ce magarii o facut cu antz la bovine au dat 5lei .. rusine sa le fie
Daca au dorit sa stie cate capete au trebuia sa schimbe anul de referinta si se regla totul automat…… sau in fiecare an sa se inregistreze animalele existente…….., dar ii tare greu pentru birocrati. O insulta la adresa taranului roman, la cei de la talpa tari, la cei care duc greul. RUSINE MARE „ONORABILILOR ” DIN FRUNTEA TARI.