5 august 2021 - 08:51

Bondarii, buni la polenizare, dar si in combaterea daunatorilor

Știm cu toții că, în ultimii ani, legumele, fructele și produsele purtând marca ECO sunt din ce în ce mai căutate, atât în țară, cât și în afara granițelor. Însă pentru a le feri de dăunători trebuie folosite metode și produse cât se poate de naturale.

În acest sens, de câțiva ani încoace, cu mare succes se aplică și tehnica ce are la bază prădători, în speță bondarii. Prezent în emisiunea ”Agricultura, o șansă pentru România”, Marius Popescu, inginer horticol, reprezentant al unei firme de profil, a prezentat la AGRO TV avantajele folosirii bondarilor în combaterea dăunătorilor care distrug culturile.

”Stupul cu bondari se amplasează în zona protejată, unde avem cultura de tomate, spre exemplu, și ei își fac treaba. Metoda de combatere cu prădători este mai ieftină și necesită foarte puțin timp de lucru din partea fermierului. Într-un ciclu lucrează efectiv doar o oră, însumat, dacă folosește această metodă biologică”, a spus Marius Popescu.

Deloc de neglijat este și aspectul referitor la capitalul uman. Acum, când agricultura româneasca se confruntă cu o acută lipsă a forței de muncă, iar stropirile pentru combaterea dăunătorilor trebuie aplicate repetat și la timp, bondarii sunt soluția, nu cer salarii, nici zile libere, și lucrează neîntrerupt.

Pe de altă parte, realizează cu succes și polenizarea naturală.

”Avantajele folosirii bondarilor aici sunt multe. Ei au cerințe mai mici decât albinele, sunt rezistenți și lucrează bine și la temperaturi scăzute, când albinele nu ies din stup. Pe de altă parte ei au capacitatea de a transporta mai mult polen”, a mai spus inginerul Marius Popescu.