Bombă la Bruxelles: Se amână obligația privind rotația culturilor?

Una dintre una dintre condiţiile impuse fermierilor prin noua Politică Agricolă Comună (PAC) este rotaţia culturilor agricole, cu scopul de a proteja solul, fiind puternic susținută de organizațiile și partidele ecologiste din Europa.

Iată însă că tocmai din partea unui reprezentant al ecologiștilor a venit o propunere de amânare acestei reguli.

Ministrul german al Agriculturii, Cem Özdemir, membru al partidului ecologist german Verzii (Die Grünen), a cerut marţi, la Bruxelles, cu prilejul unei reuniuni a miniştrilor europeni ai Agriculturii, amânarea regulii care prevede rotaţia culturilor agricole, argumentând că aceasta le-ar permite fermierilor să cultive mai mult grâu pentru a face faţă consecinţelor războiului din Ucraina, transmite AFP, citată de AGERPRES.

Războiul dintre Rusia și Ucraina a provocat o criză de aprovizionare şi a explozie a preţului grâului, în condițiile în cere cele două țări sunt responsabile, împreună, pentru 30% din comerţul mondial cu grâu.

Regula privind rotaţia culturilor constă în modificarea culturilor agricole de la un an la altul pe o parcelă de teren în ideea de a proteja solul și urma să intre în vigoare în ianuarie 2023. Aceasta este una dintre condiţiile impuse pentru ca un fermier să poată primi subvenţii directe în cadrul noii PAC.

Cem Özdemir, a cerut Comisiei Europene să amâne, pentru 2024, aplicarea acestei reguli în condițiile în care războiul dintre Rusia și Ucraina – țări responsabile, împreună, pentru 30% din comerţul mondial cu grâu – a provocat o criză de aprovizionare şi a explozie a preţului grâului.

„Acum avem de gestionat o situaţie excepţională şi cred că aceasta ne va ajuta ca fermierii noştri să poată cultiva din nou grâu, în ideea de a veni în sprijinul pieţei”, a explicat oficialul german. În timp ce „nivelul ridicat de autosuficienţă din Germania, dar şi din toată Uniunea Europeană, ne permite să garantăm securitatea alimentară în Europa”, acest lucru nu este valabil în alte părţi şi „avem o responsabilitate faţă de restul lumii”, a adăugat ministrul german al Agriculturii

Cem Özdemir a denunţat, de asemenea, „războiul grâului” purtat de preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, care „utilizează foamea ca o armă”.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole