19 octombrie 2021 - 11:01

Bolile plantelor de grădină care creează cele mai mari probleme. Cum le puteți evita

Bolile plantelor de grădină se modifică permanent, în special din cauza schimbărilor climatice. Indiferent de felul în care evoluează bolile plantelor, diagnosticarea timpurie este importantă. Trebuie să analizați frunzele plantelor: pot fi pătate unele porțiuni, culoarea poate fi schimbată sau plantele nu se dezvoltă suficient. De asemenea, insectele dăunătoare sau existența poluanților influențează negativ plantele, potrivit plantmaster.ro.

Iată lista cele mai răspândite boli ale plantelor:

Păduchii de plante se mai numesc și afide. Trăiesc în colonii, pe frunze sau lăstari. Păduchii de plante se hrănesc din seva plantei, la care ajung înțepând-o. Frunzele plantei parazitate se răsucesc, iar bobocii nu se mai deschid. Lăstarii afectați se rup. Se tratează stropiri cu apă călduță sau se folosesc insecticide, dacă atacurile sunt de amploare.

Făinarea este o boală care atacă frunzele, lăstarii și florile, care afectează inclusiv trandafirii. Variațiile bruște de temperatură sau temperaturi foarte ridicate stimulează formarea acestei boli. Este important de știut că făinarea este contagioasă, așadar plantele se „molipsesc” una de la alta. Boala se manifestă pe părțile aeriene ale plantei ca o peliculă alb-cenușie care se extinde foarte repede. Se tratează cu fungicid timp de 8 zile.

Mana este o boală care afectează foarte multe flori de grădină, printre care crizantemele și hortensiile. Mai întâi apar pete galbene pe frunze, iar după un timp se poate vedea o peliculă albă pe tulpină și flori. Dacă mana nu se tratează la timp sau corespunzător, frunzele plantei se usucă, iar aceasta nu mai înflorește.

Mucegaiul cenușiu este o boală care se răspândește foarte repede. Este vorba despre o boală provocată de o ciupercă ce apare în cazul umidității crescute. Trebuie tăiate organele afectate, dar nu rupte.

Mucegaiul negru apare sub forma unei funingine care nu lasă planta să respire și chiar afectează procesul de fotosinteză. Mucegaiul negru se tratează prin distrugerea insectelor parazite. Se pot spăla și părțile expuse ale plantei, cu apă călduță.

În cazul ruginii, apar niște umflături de culoare ruginie pe plante, mai ales pe frunze. Este produsă de ciuperci și se transmite prin intermediul vântului sau al uneltelor de grădină. Ciupercile de grădină se dezvoltă mai ales pe vreme ploioasă. Singura soluție este distrugerea prin ardere a plantelor bolnave.

Chiar și plantele de grădină pot suferi de cancer. Acesta se manifestă prin umflături care apar în partea dintre rădăcină și tulpină. Se manifestă în special la crizanteme, trandafiri, garoafe, dar și la alte plante. Cancerul este o boală a plantelor de grădină care se răspândește prin intermediul solului, a semințelor infectate, la contactul cu plantele bolnave sau prin intermediul insectelor care sunt purtătoare de boală. 

Printre bolile plantelor, se regăsesc și bacteriozele. Acestea se manifestă sub forma unor pete, pelicule, mucegaiuri, cancere. Este vorba despre afecțiuni provocate de existența unor bacterii care se înmulțesc rapid și care se transmit foarte repede de la o plantă la alta. Nu există tratament, plantele afectate trebuie arse și de asemenea trebuie dezinfectate uneltele de grădină.

Virozele se manifestă prin pete care apar pe frunze sau pe tulpinele plantelor. Boala se transmite prin intermediul insectelor, cel mai adesea. Tratarea plantelor este dificilă. Dacă tratamentul nu are efect asupra plantei, atunci aceasta trebuie scoasă din pământ și arsă.