Bolile intestinale, din ce in ce mai prezente la gainile ouatoare

Probleme din ce în ce mai mari de sănătate intestinală ar putea afecta, în viitor, sectorul găinilor ouătoare, consideră unul dintre cei mai mari specialiști în domeniu. În timp ce industria s-a preocupat mai mult, în ultimii ani, de acarienii roșii și calitatea ouălor, consultantul global pentru păsările de curte, Martin de Gussem, atrage atenția că problema sănătății intestinale este la fel de relevantă la găinile ouătoare ca și la puii de carne.

Doctorul de Gussem susține că sectorul se îndrepta către cicluri de ouat mai lungi, cu păsări care să producă până la 500 de ouă pe ciclu în următorii câțiva ani. În consecință, păsările care îmbătrânesc se pot confrunta cu un risc crescut de îmbolnăvire.

Vorbind despre aceste probleme în Olanda, de Gussem a precizat că printre cele mai întâlnite boli care afectează intestinele păsărilor sunt coccidioza (12% din cazurile din laborator), enterita cronică (10%) și clostridioza (10%). Vorbind despre provocările care vor urma, acesta a menționat că reducrerea consumului de antimicrobiene a însemnat introducerea vaccinărilor în perioada de creștere, însă acest lucru pune o presiune imensă pe sistemul imunitar.

Doctorul a mai atras atenția că este esențial să exista protecție imunitară maximă împotriva potențialilor agenți patogeni din microbiota intestinală. Orice inflamație a intestinului cauzează o modificare a priorității nutrienților, lucru care poate conduce, în cazul găinilor ouătoare, la reducrerea rezistenței osoase, pierderea apetitului și slăbirea mușchilor.

Comentând progesele făcute în dezvoltarea vaccinului pentru combaterea coccidiozei, de Gussem a prezicat că, în prezent există trei astfel de vaccinuri, față de unul, cât era în urmă cu cinci ani. Este un progres important, ținând cont de faptul că fermele se confruntă cu diverse forme de coccidioză, iar performanțele unui singur vaccin erau în scădere.

Vorbind despre efectele viermilor asupra găinilor ouătoare, doctorul consieră că natura liberă a sectorului britanic face ca problema să fie dificil de combătut. Viermii pot cauza anemie și chiar moarte, de aceea este nevoie de un program strategic și susținut în acest sens.

Revenind la bolile clostridiene, de Gussem a mai menționat că enterita necrotică devine, în prezent, o problemă mai mare decât enterita cronică. În multe cazuri, aceasta este cauzată de probleme care depind de mai mulți factori, cum ar fi stresul, probleme cu hrana sau coccidioza.

Picture of Florentin Iuga
Florentin Iuga

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Un răspuns

  1. buna ziua! am o găină cochinchina uriaș care nu mai mananca,în schimb ciugulește pietricele.in scaunul ei sunt boabe de grau nedigerate si pietricele.multumesc !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!   Orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

Cele mai citite în ultimele zile

PUBLICITATE

  • Banner KWS

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.