20 mai 2022 - 06:50

Se anunță atacuri masive de boli și dăunători la grâu! Ce tratamente trebuie făcute acum

Se anunță o primăvară grea pentru fermierii din mai multe zone ale țării. Potrivit lui Aurel Pană, fermier și expert recunoscut în agribusinessul românesc, culturile prezintă probleme în mai multe zone ale țării, iar bolile și dăunătorii își vor face simțită prezența din plin. Astfel, fermierii care nu aplică tratamentele necesare vor avea de suferit

”Plantele arată total diferit în diferite regiuni ale țării. Grâul, acolo unde a fost semănat într-un teren no-tillage cu o pregătire minimă, rădăcinile nu sunt dezvoltate așa cum ar trebui, sunt superficiale, iar în condiții de secetă ar trebui să se ducă în profunzime, să fie mai puternice și să caute apa. Am văzut un grâu foarte frumos în județul Vrancea, acolo unde umiditatea atmosferică este un pic mai mare, iar pregătirea patului germinativ a fost mai bine făcută.

În fermele în care am fost în județul Constanța, am observat un grâu slab, neîncolțit, aș putea să zic chiar în fază de ace. Acolo unde grâul nu este bine dezvoltat și nu s-a pregătit pentru iarnă, după ce temperaturile au început să crească un pic, a apărut septorioza în prima fază. Știm bine că în faza a doua o să apară și fuzarioza”, a precizat Aurel Pană în emisiunea ”Agricultura la Raport”, realizată de Ovidiu Ghinea la AGRO TV.

În aceste condiții, expertul le recomandă fermierilor să efectueze o serie de tratamente, pentru a se asigura că plantele vor trece cu bine peste toate dificultățile.

”Majoritatea fermierilor au intrat să facă tratamentele fitosanitare. Eu aș putea să le recomand, în această perioadă de alungire a paiului, să folosească produse sistemice care să intre în țesuturi, pentru că avem nevoie să facem și prevenție, dar și combatere. După ce grâul ajunge la frunza stindard, să o ținem verde cât mai mult, eu le recomand să folosească și produse de contact la final, când ne apropiem de recoltat. Le mai recomand ca în această perioadă să folosească produse atât pentru combaterea bolilor, dar și insecticide, pentru că o să avem atac de afide permanent”, a explicat Aurel Pană.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.