22 iunie 2021 - 20:35

Bogdan Costea, Carmeuse: “Statul roman nu are nicio strategie!”

Lipsa forței de muncă nu doar în agricultură, ci în toate sectoarele de activitate, este o problemă națională. În timp ce economia noastră stă pe loc, Occidentul a repornit de ceva timp motoarele și ne folosește muncitorii. 

Invitat în emisiunea ”Agricultura, o șansă pentru România”, Bogdan Costea, Team Leader Carmeuse a vorbit despre această problemă cu care se confruntă țara noastră.

”Când vorbim despre asta ajungem fără să vrem tot la politici, politici de agricultură pe termen scurt, mediu și lung care la noi lipsesc cu desăvârșire. Și în cazul celor pe care i-am văzut plecând, cred ca este foarte important să nu pierdem momentul, noi ca stat. Dacă făceam ceva cu terenurile de la ADS poate situația era altfel, pentru că toți oamenii care au plecat din țară n-au plecat de bine. 

Vorbeam cu fermierii medii sau mari și spuneau că plătesc foarte bine, plătesc un tractorist cât nu câștigă ei dar nu stau. Deci credem că am avea nevoie în primul rând de o infrastructură să avem cu ce lucra. Acești oameni trebuie cumva școliți, să existe niște școli în domeniu, să investim un pic noi ca stat în niște licee cu profil agricol, școli de meserii. După într-adevăr putem discuta de salarii foarte mari și condiții foarte bune că până la urma pâinea în țara ta e cea mai bună.”, a spus Bogdan Costea pentru Agro TV. 

Ba mai mult, liderul companiei, care este la rândul său mic fermier, crede că România la nivel de stat nu are nicio strategie, una coerentă cel puțin.

” Noi știm ce strategie avem noi ca și grup, ca și orientare spre agricultură. Din ceea ce vedem, statul român nu face același lucru, nu are nicio strategie. Noi nu avem nici măcar o politică pe termen scurt, vizăm pur și simplu accesarea unor fonduri europene rapide și continue și doar pe anume direcții. Nu încercăm să încurajăm procesarea, asocierea. Vedem o lipsă de politici agricole pe termen scurt, mediu și lung nici nu mai vorbim și da, este vina lor.”, a mai declarat Bogdan Costea.

…încă o informație pe care cititorii acestui articol trebuie să o dețină:

Emisiunea “Agricultura, o șansă pentru România” este o inițiativă a Asociației pentru Sprijinirea Dezvoltării Agriculturii, inițiativă susținută de AgroTv, ProfitTv și Look Pus.

ALĂTURĂ-TE ACESTUI PROIECT!

Mai multe informații pe asdar.ro

Autor: Cristina Ciobanu