20 aprilie 2021 - 17:34

Bivolitele de lapte: o afacere mai profitabila decat cresterea vacilor

Fermierii care își doresc să înceapă o afacere în zootehnie își încearcă norocul cu bivolițe de lapte. A crescut interesul pentru înființarea unor astfel de afaceri după ce în diferite zone din țară au apărut deja ferme cu sute de exemplare, ar afacerile par să meargă ca pe roate. Prețul plătit pe un exemplar est în jur de 1.000 de euro, însă fermierii speră ca investiția va fi rapid amortizată după ce vor vinde produsele provenite de la bivolițele de lapte. Prețul laptelui de bivoliță, recunoscut pentru beneficiile sale, poate ajunge să fie și de 3-4 ori mai mare decât cel al laptelui de vacă.

Ionuț Matei, un fermier din Iași care exploatează 160 de hectare cu culturi agricole, vrea să înființeze o mică fermă cu 30 de bivolițe de lapte. Agricultorul povestește că a văzut modelul la un fermier din Ardeal.

„A fost un interviu cu un fermier străin, cred că englez, despre ferma lui cu bivolițe. Atunci mi-a venit ideea să încerc și eu să cumpăr câteva bucăți, să văd dacă am cui să vând laptele. El avea deja 80 de bucăți. Eu vreau să deschid o microfermă, nu e ceva mare. E un pic cam scump să te apuci de o fermă din asta mare și bivolițele mai pretențioase”, a declarat fermierul din Iași pentru bzi.ro.

Fermierul susține că toată investiția îl va ajunge la 25.000 de euro, iar cheltuielile cu creșterea bivolițelor de lapte sunt mai mari. Investiția merită însă, pentru că laptele de bivoliță este recunoscut ca fiind mult mai nutritiv pentru organism decât cel de vacă, iar prețul acestuia este mai mare.

Bivolițele ajung la o greutate de 800 de kilograme. Acestea sunt crescute în special pentru lapte, fiind vorba de o cantitate mai mică de lapte obținută zilnic, dar mai nutritivă. Fermierii susțin că o bivoliță dă mai puțin lapte, circa 7-12 litri pe zi, iar în cazul unei vaci valorile sunt mult mai mari. Prețul de achiziție este și el unul mai mare în cazul bivolițelor, depășind în general 1.000 de euro pentru un exemplar bun spre foarte bun. În comparație cu cel de vacă, laptele de bivoliță are de două ori mai multe grăsimi, fiind mai sățios. Pe de altă parte, este mai greu digerabil, în special de către persoanele care nu suportă acest tip de lapte. O altă diferență importantă este că laptele de bivoliță conține cu până la 45 la sută mai multe proteine decât cel de vacă.