BISTRIȚENII AU DANSAT ATÂT DE TARE ÎNCÂT AȘTEAPTĂ SĂ INTRE ÎN CARTEA RECORDURILOR

Țara Năsăudului a sărbătorit, îmbrăcată în straie populare, Ziua Națională a Portului Tradițional.

Ziua Națională a Portului Tradițional a însemnat, pentru județul Bistrița-Năsăud, încercarea de stabilire a două recorduri mondiale – primul pentru cea mai mare adunare de oameni îmbrăcați în costume populate și al doilea pentru cel mai mare dans românesc, aproximativ 10.000 de oameni din județ, dar și din alte zone ale țării participând la eveniment.

Duminică, la miezul zilei, străzile orașului Năsăud s-au umplut de oameni de toate vârstele, îmbrăcați în costume populare, cel mai tânăr participant fiind un băiețel în vârstă de doar trei luni. Au fost prezente ansambluri folclorice din toate zonele județului Bistrița-Năsăud, dar și din Covasna, Galați, Hunedoara, Maramureș, Teleorman, Cluj, Sălaj și din municipiul București.

Lor li s-au alăturat oficialitățile locale, îmbrăcate de asemenea în straie tradiționale, dar și președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, secretarul de stat în Ministerul Culturii și Identității Naționale, Alexandru Pugna, secretarul de stat în Ministerul Turismului, Bogdan Tomoiagă, europarlamentarul Victor Negrescu, deputați și senatori din județul Bistrița-Năsăud și din alte colțuri ale țării.

Primarul orașului Năsăud, Mircea Romocea, s-a arătat încântat de organizarea acestui eveniment într-o zonă în care tradițiile sunt păstrate încă vii.

„Ne bucură faptul că acest eveniment s-a desfășurat la Năsăud, întrucât Năsăudul și Țara Năsăudului reprezintă o zonă în care tradiția pentru cultură, pentru școală și pentru costumul popular este foarte bine conservată”, a declarat pentru AGERPRES Romocea.

Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, s-a declarat mândru de conjudețenii săi și a declarat Năsăudul „capitala mondială a portului popular”.

„Sunt extrem de mândru de tot ce se întâmplă aici, cum am fost de fiecare dată de conjudețenii mei, pe care am spus de fiecare dată că îi iubesc. (…) Astăzi mă bucur foarte mult că despre România o să se audă lucruri bune, o să audă oamenii că aici trăiesc cetățeni extraordinari, care își păstrează tradițiile și care au făcut efortul să se ducă la bunici acasă, să-și facă aceste minunate costume populare. (…) Capitala mondială a portului popular, de astăzi, este Năsăudul, pe Valea Someșului și a Sălăuței, zona de românism a județului Bistrița-Năsăud”, a spus Moldovan.

AGRO TV, PLATFORMA MEDIA NUMĂRUL 1 ÎN PRESA AGRICOLĂ. PESTE 4.000.000 DE TELESPECTATORI URMĂRESC ZILNIC AGRO TV

Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a venit la Năsăud îmbrăcat într-un costum popular tradițional din Teleorman, pe care spune că l-a moștenit de la un străbunic, care a fost haiduc.

„Are peste o sută de ani (costumul — n.r.). (…) Îl am de la părinți, de la familie, e foarte vechi. A fost purtat și de un haiduc, străbunicul meu. Vă spun sincer, nu mă interesează foarte mult recordul, mă interesează să particip la această sărbătoare a portului popular, care este de fapt o sărbătoare a românismului, în condițiile în care mulți ne tot spun de câțiva ani de zile că nu mai este de actualitate să vorbim despre tradiții, despre obiceiuri, despre patriotism și rădăcinile noastre și să vorbim despre globalizare”, a declarat Dragnea.

Unul dintre organizatori a fost și creatorul de costume populare Virginia Linul, din comuna bistrițeană Salva, pentru care miile de oameni adunate la Năsăud, în straie tradiționale, au reprezentat un vis împlinit.

AGRO-TV.RO ȘI-A TRIPLAT AUDIENȚA ÎN PRIMUL TRIMESTRU DIN 2017

„Nu mai pot de mândră, sunt încântată, îmi iese inima din piept. Sufletul românesc a fost astăzi, la Năsăud. Ce poate fi mai frumos decât o zi petrecută cu românii, de către români, cu tradiții populare românești! (…) Am visat și am crezut în acest lucru și astăzi s-a îndeplinit”, a declarat Virginia Linul pentru AGERPRES.

Printre cei care au îmbrăcat cu drag costumul popular și au ținut să fie prezenți duminică la Năsăud, pentru stabilirea recordurilor mondiale, s-a numărat și fostul internațional Gavril Balint.

AGRO TV, PLATFORMA MEDIA NUMĂRUL 1 ÎN PRESA AGRICOLĂ. PESTE 4.000.000 DE TELESPECTATORI URMĂRESC ZILNIC AGRO TV

„Mă simt minunat când văd atâta lume îmbrăcată în costum popular și mă bucur că lumea încă ține la acest port. (…) Nu trebuie să ne uităm obiceiurile, asta este cel mai important, să nu uităm de unde am plecat și să păstrăm acest port popular, pentru că e minunat, e superb. (…) Eu, când eram mic, nu am avut norocul să am costum popular, îmi doream foarte mult, îmi doream și o pereche de opinci la un moment dat, ca să joc fotbal cu ele. Și acum mă bucur că pot să am ocazia să port costumul popular„, a arătat Balint.

Pentru a stabili cele două recorduri mondiale, participanții au umplut, duminică, stadionul din orașul Năsăud, formând cercuri concentrice și purtând brățări de identificare.

Condițiile stricte impuse de oficialul de la Cartea Recordurilor au făcut ca încercarea de stabilire a recordului mondial pentru cea mai mare adunare de oameni îmbrăcați în costume populare românești să se repete de trei ori, timp în care unele persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale pentru că nu au mai făcut față soarelui dogoritor.

Pentru cel de-al doilea record — de cel mai mare dans românesc — participanții au primit instrucțiuni de la coregraful Marin Barbu, care i-a învățat pașii și a ținut ritmul alături de oameni. Rezultatele oficiale nu au fost anunțate până la această oră.

Ziua Portului Popular în Țara Năsăudului a fost organizată de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și Primăria Orașului Năsăud, în parteneriat cu Ministerul Culturii și Identității Naționale și Ministerul Turismului. Printre colaboratori se mai numără Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, Inspectoratul Școlar Județean, Centrul de Informare și promovare Turistică Năsăud, Casa de Cultură Năsăud, Asociația „Produs în Bistrița-Năsăud”, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Turism în Bistrița-Năsăud” și Complexul Muzeal Județean. Agenția Națională de Presă AGERPRES este partener media al evenimentului.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole