Bistriţa-Năsăud: Peste 40 de familii dintr-un sat riscă să piardă alocaţiile de copii

scoalaAproximativ 40 de familii din satul Nepos, judeţul Bistriţa-Năsăud, riscă să rămână fără alocaţiile de susţinere acordate de stat pentru că refuză să îşi trimită copiii la şcoală de o săptămână, fiind nemulţumiţi că unitatea de învăţământ din localitate îşi va pierde personalitatea juridică începând cu data de 1 septembrie.

Miercuri, 25 ianuarie, a fost cea de-a cincea zi în care cei circa 250 de elevi ai şcolii gimnaziale din Nepos, comuna Feldru, nu au fost lăsaţi de către părinţi să meargă la cursuri, din acest motiv fiind acumulate în jur de 20 absenţe nemotivate de fiecare copil.

În conformitate cu legislaţia în vigoare, familiile elevilor care au mai mult de 20 de absenţe nemotivate pe semestru se aleg cu alocaţiile de susţinere suspendate pe o perioadă de maximum şase luni.

Potrivit datelor comunicate  de către Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Bistriţa-Năsăud, la această dată există înregistraţi 38 beneficiari ai alocaţiei de susţinere a familiei domiciliaţi în satul Nepos.

Prefectul de Bistriţa-Năsăud, Ovidiu Frenţ, consideră că în această situaţie părinţii dau dovadă de un „orgoliu exacerbat”, având în vedere că le-au fost explicate urmările negative ale acumulărilor de absenţe nemotivate.

- Publicitate -

„Evident că li s-a explicat. Părerea mea este că e un orgoliu exacerbat între Nepos şi Feldru şi părinţii ar trebui să înţeleagă că interesul copiilor trebuie să primeze şi ei trebuie să meargă la şcoală”, a spus Frenţ, adăugând că legea educaţiei, care prevede că şcolile care au mai puţin de 300 de copii îşi pierd personalitatea juridică, nu poate fi încălcată.

Petiţia lăsată de părinţii copiilor din Nepos la Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud a fost transmisă săptămâna trecută Ministerului Educaţiei Naţionale, dar încă nu s-a primit un răspuns.

Între timp, o delegaţie a celor care protestează faţă de situaţia creată a avut o întâlnire, miercuri, şi cu preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, chiar dacă instituţia nu este un factor de decizie în această chestiune.

În perioada 2000-2007, au fost organizate trei referendumuri locale pentru desprinderea localităţii Nepos de comuna Feldru şi formarea unei comune de sine stătătoare, însă rezultatele nu au putut fi validate din cauza prezenţei scăzute la urne. (Sursa: AGERPRES)

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole