2 august 2021 - 18:55

Bistriţa-Năsăud: Fermă de găini, verificată în urma unei sesizări

gaini_vetGarda de mediu din Bistriţa-Năsăud a verificat o fermă de găini ouătoare în urma unei sesizări a Asociației Grupul de Acțiune Local pentru Dezvoltare Rurală în Microregiunea Bistrița Șieu Someș

Aspectele semnalate în sesizarea înregistrată la Comisariatul Județean Bistrița — Năsăud al GNM cu nr.1201/ 21.06.2016 cu privire ia deșeurile depozitate pe teritoriul ariei naturale protejate Sit Natura 2000 — La Sărătura au fost verificate în data de 22.06.2016.

La verificarea efectuată în teren s-a constatat că o societate comercială care deține o fermă de găini ouătoare a depozitat necorespunzător dejecțiile rezultate din activitate, cea. 20 mc, pe teritoriul ariei naturale protejate Sit Natura 2000 — La Sărătura, care este și pășune comunală, în imediata vecinătate a șoselei de legătură dintre localitățile Blăjenii de Jos și Tărpiu, pe partea stângă.

Titularul activității a motivat faptul că datorită intemperiilor și condițiilor grele de acces pe terenurile proprietate privată din vecinătatea fermei a depozitat temporar dejecțiile lângă șosea neștiind că terenul se află în perimetrul ariei naturale protejate Sit Natura 2000 — La Sărătura.

La data controlului deșeurile au fost ridicate și transportate pe terenul proprietate, la fața locului au rămas urmele și mirosul specific de amoniac.

Unitatea deține Autorizație de Mediu nr.23/10.05.2016 pentru fermă de găini ouătoare.

S-a stabilit ca măsură: interzicerea depozitării deșeurilor provenite din fermă, pe amplasamente neautorizate.

Societatea a fost sancționată contravențional pentru nerespectarea Legii 211/2011 privind regimul deșeurilor, art.61, alin.1, lit.a, cu 20.000 lei.