Bistrița-Năsăud: 249 de controale înainte de Paște

carneporcÎn aprilie, inspectorii din cadrul DSVSA Bistrița-Năsăud au efectuat un număr de 249 controale în: unități de panificație-patiserie-cofetărie, unități de fabricare suc din fructe, unități de fabricare paste făinoase, unități de fabricare înghețată, unități de procesare produse congelate, unități de alimentație publică, magazine alimentare, supermarketuri, depozite en-gross, piețe agroalimentare, târguri de animale, precum și controale în trafic.
S-a verificat respectarea cerințelor sanitar veterinare și pentru siguranța alimentelor privind modul de depozitare, transport și comercializare a produselor alimentare, în scopul prevenirii apariției toxiinfecțiilor alimentare, identificarea și protecția animalelor.
În perioada Sărbătorilor Pascale, în abatoarele autorizate din județul Bistrița Năsăud și în punctul de sacrificare autorizat temporar au fost sacrificați un număr total de 10654 miei.
În urma controalelor efectuate au fost aplicate 39 sancțiuni contravenționale si un avertisment, în conformitate cu prevederile HG 984/ 2005, cu modificările și completarile ulterioare, în valoare de 36080 lei.
Principalele deficiențe constatate au fost :

  • comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spații necorespunzătoare sau neaprobate sanitar veterinar și fără respectarea condițiilor de igienă conform prevederilor legislației în vigoare;
  • ambalare si etichetare necorespunzatoare a produselor alimentare;
  • manipularea produselor alimentare și a hranei pentru animale cu încălcarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor;
  • nerespectarea normelor stabilite de Autoritatea Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor privind întreținerea spațiilor de prelucrare, depozitare și de valorificare a produselor alimentare, precum și a instalațiilor, utilajelor și a ustensilelor de lucru folosite;
  • nerespectarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor privind condițiile de depozitare a produselor alimentare;
  • neidentificarea animalelor;
  • vânzarea animalelor fara documente sanitar veterinare.

Pentru deficiențele constatate s-a dispus una ordonanța de interzicere a activității precum și două ordonanțe de suspendare a activității pentru 3 unități de panificație. Principalele neconformitățile pentru care a fost dispusă măsura interzicerii desfășurării activității sunt: modificarea fluxurilor tehnologice, nedelimitarea zonei curate de zona murdară, lipsă vestiare personal, neîntreținerea spațiilor de producție și depozitare (spații necorespunzător igienizate, prezența de infiltrații și mucegai), echipamente de protecție sanitară incomplete, respectiv necorespunzător igienizate, utilaje și ustensile neigienizate, neîntocmirea programului de autocontrol pentru anul în curs.
În urma controalelor efectuate, inspectorii sanitar veterinari și pentru siguranța alimentelor, au dispus reținerea oficială și dirijarea spre distrugere a cantității de 126,15 kg produse neconforme respectiv punerea sub sechestru a cantității de 737,41 kg produse provenite din unități neautorizate sanitar veterinar.
În luna martie 2016, în conformitate cu prevederile Ordinului nr. 352 din 10 februarie 2015 — pentru aprobarea normelor privind ecocondiționalitatea în cadrul schemelor și măsurilor de sprijin pentru fermieri în România, Autoritatea Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, prin unitățile din subordine, au continuat efectuarea controalelor pentru verificarea respectarii cerințelor legale privind identificarea și înregistrarea animalelor, la exploatațiile prinse în eșantionul de control, generat de APIA. Astfel, în decursul lunii martie 2016, inspectorii DSVSA-BN au efectuat un numar de 40 inspecții în exploatații, în urma carora au fost aplicate un numar 7 sancțiuni în valoare de 13490 lei.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole