Biocombustibilii, dilema europeană în contextul crizei alimentare

Biocombustibilii sunt din nou în prim plan. Parlamentul European tocmai a adoptat cea de-a doua revizuire a Directivei privind energia din surse regenerabile. Reglementările europene limitează la 7% ponderea energetică a biocombustibililor convenționali obținuți din cereale și alte plante bogate în amidon, zahăr și semințe oleaginoase (grâu, sfeclă, rapiță etc.) produse pe terenurile agricole.

Mai mulți eurodeputați s-au opus păstrării acestor biocombustibili în definiția surselor regenerabile în ședința de miercuri,14 septembrie, în care Parlamentul European a votat în favoarea unui obiectiv de 45% pentru sursele regenerabile în mixul energetic al UE până în 2030. Votul de ieri este mai mare decât procentajul de 40% din iunie – o decizie care nu a ținut însă cont de consecințele războiului din Ucraina și de planul REPowerEU prezentat în mai, anul trecut, care revizuia în sus, acest obiectiv.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a spus că războiul din Ucraina este „un război împotriva noastră, un război cu economia noastră, un război cu valorile noastre și un război cu viitorul nostru”.

Reglementările europene limitează la 7% ponderea energetică a biocombustibililor convenționali obținuți din cereale și alte plante bogate în amidon, zahăr și semințe oleaginoase produse pe terenuri agricole (grâu, sfeclă, rapiță etc.).

Legislația definește, de asemenea, obiective separate pentru sectoare precum transporturile, clădirile și încălzirea și răcirea centralizată. În sectorul transporturilor, utilizarea surselor regenerabile de energie ar trebui să conducă la o reducere cu 16% a emisiilor de gaze cu efect de seră, prin utilizarea unor ponderi mai mari de biocombustibili avansați și a unei cote mai ambițioase pentru combustibilii din surse regenerabile de origine nebiologică, cum ar fi hidrogenul. Industria ar trebui să intensifice utilizarea surselor regenerabile de energie cu 1,9 puncte procentuale pe an, iar a rețelelor de termoficare cu 2,3 puncte procentuale.

Fiecare stat membru va trebui să dezvolte două proiecte transfrontaliere pentru extinderea energiei electrice verzi. Statele membre cu un consum anual de energie electrică de peste 100 TWh vor trebui să dezvolte un al treilea proiect de acest gen până în 2030.

Eurodeputații au adoptat, de asemenea, amendamente care solicită reducerea treptată a ponderii biomasei lemnoase primare considerată ca energie din surse regenerabile.

Niels Fuglsang (S&D, Danemarca), raportor pentru Directiva privind eficiența energetică, a declarat: „Ne aflăm într-o criză în care Putin închide gazul. Unul dintre cele mai eficiente răspunsuri la această problemă este eficiența energetică. Este esențial faptul că Parlamentul a votat astăzi obiective ambițioase și obligatorii în materie de eficiență energetică pentru UE și pentru fiecare stat membru în parte.”

Obiectiv insuficient, spun ecologistii

Pe obiectivul principal, grupul Verzilor/ALE și cel al Stângii Unite au cerut ca acesta să fie și mai mare, de ordinul 55-56% până în 2030, pentru a ajunge la 100% în 2040.

Stânga radicală s-a opus păstrării biomasei în definiția surselor regenerabile

În cele din urmă, parlamentarii au susținut prezența biomasei în cadrul energiilor regenerabile, dar la un nivel care să nu depășească media înregistrată în mixul energetic între 2017 și 2022, știind că bioenergiile (care includ, printre altele, biomasa) reprezintă aproape 60% din sursele regenerabile de energie în UE.

 Voi ardeți pădurile pentru climă!

„Ceea ce vă propuneți mulți dintre voi este să continuați să ardeți pădurile pentru climă”, a spus Marie Toussaint, europarlamentarul francez din partea Verzilor/ALE, în timpul dezbaterilor.

Fara subventii pentru biomasa utilizată în centralele electrice, precum și excluderea uleiului de palmier și a soiei din biocombustibili

Pe de altă parte, textul susține încetarea subvențiilor pentru biomasa folisita în centralele electrice, precum și excluderea uleiului de palmier și a soiei din biocombustibili.

Dreapta preferă să hrănească mașinile, nu oamenii

Un amendament al deputatului socialist francez (S&D) Éric Andrieu, care nu a fost adoptat, a propus, de asemenea, rezervarea tuturor culturilor pentru scopuri alimentare în perioadele în care prețul alimentelor este prea mare, ca în prezent. „Dreapta preferă să hrănească mașinile, nu oamenii”, a scris el, pe Twitter.

Combustibilii reprezintă 17 milioane de litri de ulei și peste 10.000 de tone de cereale, zilnic

„Asistăm la o criză alimentară fără precedent. Promovarea consumului de biocombustibili este un scandal, deoarece aceste produse ar trebui folosite pentru a asigura alimente de bază”, a declarat pentru agenția Belga, Marc-Olivier Herman, manager european la Oxfam International.

„Este absolut necesar să se reducă modurile individuale de transport poluante. Transportul public sau comun ar trebui încurajat. Transportul individual trebuie să fie redus, iar parcul auto trebuie reînnoit pentru a deveni mai putin poluant”, a mai spus, el.

Context

La 14 iulie 2021, Comisia Europeană a adoptat pachetul „Pregătiți pentru 55”, adaptând legislația existentă în domeniul climei și al energiei pentru a îndeplini noul obiectiv al UE de reducere cu cel puțin 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030. Un element al pachetului este revizuirea Directivei privind energia din surse regenerabile, care va ajuta UE să atingă noul obiectiv de 55% privind gazele cu efect de seră. Potrivit Directivei privind energia din surse regenerabile în vigoare în prezent, UE este obligată să se asigure că cel puțin 32% din consumul său de energie provine din surse regenerabile de energie până în 2030.

Pachetul „Pregătiți pentru 55” include, de asemenea, o revizuire a Directivei privind eficiența energetică, aliniind dispozițiile acesteia la noul obiectiv de 55%. Directiva stabilește în prezent nivelul economiilor de energie pe care UE trebuie să le realizeze pentru a îndeplini obiectivul convenit de îmbunătățire cu 32,5 % a eficienței energetice până în 2030.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole