16 octombrie 2021 - 23:22

Bill Gates deține 98.000 ha de teren agricol, de 3 ori mai mult decât suprafața Maltei

Bill Gates, a patra cea mai bogată persoană din lume și un tocilar auto-descris, cunoscut pentru abilitățile sale de programare, mai mult decât pentru dragostea sa pentru mediul înconjurător, a cucerit în liniște 242.000 de acri ( echivalentul a aproape 98.000 ha) de teren agricol în SUA – suficient pentru a-l face cel mai mare proprietar privat de terenuri agricole din America, relatează revista Forbes.

 

După ani întregi de rapoarte că achiziționa terenuri agricole în locuri precum Florida și Washington, The Land Report a dezvăluit că Gates, care are o valoare netă de aproape 121 miliarde de dolari conform Forbes, a construit un portofoliu masiv de terenuri agricole cuprinzând 18 state. Cele mai mari exploatații ale sale se află în Louisiana (69.071 acri), Arkansas (47.927 acri) și Nebraska (20.588 acri). În plus, el are o participație la 25.750 de acri de teren tranzitoriu de pe partea de vest a Phoenix, Arizona, care se dezvoltă ca o nouă suburbie.

Potrivit cercetărilor The Land Report, terenul este deținut direct și prin entități terțe de Cascade Investments, vehiculul personal de investiții al lui Gates. Alte investiții ale Cascade includ compania de siguranță alimentară Ecolab, distribuitorul de mașini second-hand Vroom și Canadian National Railway.

Deși poate fi surprinzător faptul că un miliardar tehnologic ar fi, de asemenea, cel mai mare proprietar de terenuri agricole din țară, aceasta nu este singura incursiune a lui Gates în agricultură. În 2008, Fundația Bill și Melinda Gates a anunțat subvenții de 306 milioane dolari pentru a promova agricultura durabilă, cu randament ridicat, în rândul micilor fermieri din Africa subsahariană și Asia de Sud. Fundația a investit în continuare în dezvoltarea și proliferarea „super-culturilor” rezistente la schimbările climatice și la vaci de lapte cu randament mai mare. Anul trecut, organizația a anunțat Gates Ag One, o organizație nonprofit pentru a avansa aceste eforturi.

Nu este pe deplin clar modul în care este utilizat terenul agricol al lui Gates sau dacă vreunul dintre terenuri este pus deoparte pentru conservare. (Cascade nu a returnat cererea de comentarii a lui Forbes.) Cu toate acestea, există unele indicații că terenul ar putea fi utilizat într-un mod care să se alinieze valorilor fundației. Cottonwood Ag Management, o filială a Cascade, este membru al Leading Harvest, o organizație nonprofit care promovează standarde agricole durabile care prioritizează protecția culturilor, a solului și a resurselor de apă.

Gates nu este singurul miliardar pe lista The Land Report cu cei mai buni proprietari de terenuri agricole private. Cofondatorii companiei Wonderful Stewart și Lynda Resnick (cu o valoare netă: 7,1 miliarde de dolari) s-au clasat pe locul trei cu 190.000 de acri. Terenurile lor agricole produc mărfurile pentru mărcile lor, inclusiv mandarinele POM Wonderful, Wonderful Pistachios și Wonderful Halos.

Deși Gates poate fi cel mai mare proprietar de teren agricol al țării, el nu este în niciun caz cel mai mare proprietar de terenuri individuale. În lista sa de 100 de proprietari americani de top, The Land Report oferă locul cel mai bun pentru președintele Liberty Media, John Malone, care deține 2,2 milioane de acri de ferme și păduri. Fondatorul CNN, Ted Turner, a ocupat locul trei cu 2 milioane de acri de teren fermă în opt state. Chiar și CEO-ul Amazonului, Jeff Bezos, investește în terenuri la scară largă, aterizând pe locul 25 cu proprietatea sa de 420.000 de acri, în principal în vestul Texasului.