Bilantul vanzarilor de miei. Ce spun ciobanii?

În contextul Sărbătorilor Pascale şi al evoluţiei situaţiei generate de COVID-19, ANSVSA a transmis crescătorilor de ovine, care se află la distanţa de un abator autorizat sau de un centru de sacrificare  că pot să își sacrifice mieii în fermă. Deși înainte de sărbători ciobanii erau speriați că vor rămâne cu animalele în ogradă, lucrurile nu au stat deloc așa.

Grigore Zambroza din județul Teleorman, spune că a reușit să vândă toți mieii din ferma, ba mai mult, a avut comenzi mai multe decât putea să onoreze. Și totul pe un preț bun.

„Preţul la miel, comparativ cu anul trecut, a fost mai bun, pentru noi. Am vandut cu 9-10 lei/kilogram în viu. Anul trecut pe vremea asta, mielul ajunsese de râs, la 7 lei pe kilogram în viu. A fost un dezastru. În privinţa mielului tăiat, preţul a variat între 20 și 23  de lei/kilogram în acest an. Se fixa prețul în funcție de câte animale dorea să cumpere omul. Erau clienți care au luat mai mulți, pentru rude și prieteni. Și restul ciobanilor din județ nu s-au plâns că au rămas cu marfa. Ce au avut de vânzare au vândut”, a spus Grigore Zambroza, crescător de ovine din județul Teleorman.

Condiţiile pe care trebuiau să le îndeplinească ciobanii au vizat ca la nivelul fermei să fie asigurate facilităţi, astfel încât să fie respectate regulile generale şi speciale de igienă, bunăstarea animalelor şi eliminarea subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman. În același timp procesul de sacrificare a mieilor să nu compromită siguranţa cărnii şi a organelor.

Autor: Marius Milea

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole