26 mai 2022 - 19:45

Bilantul Președintiei Romaniei la Consiliul Uniunii Europene

Petre Daea, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a susținut în data de 16 iulie 2019 o conferință de presă la sediul instituției, în cadrul căreia a prezentat rezultatele Președinției României la Consiliul Uniunii Europene și bilanțul programelor prioritare din agricultură.

Pe parcursul celor șase luni de misiune, echipa României pentru agricultură și pescuit a fost alcătuită din 514 persoane:  14 reprezentanța permanentă a României la Bruxelles, 260 specialiști din minister și agențiile subordonate pe dosare tehnice și  240 persoane, implicate în organizarea și monitorizarea evenimentelor pe timpul Președinției.

În cele șase luni de Președinție, echipa României a organizat 13 evenimente externe din care: 5 consilii AgriFish (Bruxelles și Luxemburg), recepția cu ocazia preluării Președinției rotative a Consiliului UE, 3 întâlniri cu comisiile COM ENVI, COMPECH și COMAGRI din Parlamentul European, 4 conferințe internaționale (Berlin, Roma, Bruxelles), și  o întâlnire Trio președinția rotativă.

Președinția României și–a propus închiderea a 4 dosare pe domeniile gestionate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, însă, datorită eficienței, au fost închise în total 11 dosare (4 AGRI+7 PESCUIT), la care se adaugă și munca depusă de PRES RO pentru acordurile internaționale de pescuit (Gambia, Capul Verde, Guineea Bissau, Mauritania, Senegal, Seychelles). Pentru 7 dosare au fost publicate Regulamente și Directive în Jurnalul Oficial al UE.

Printre cele mai dificile dosare au fost cele trei Regulamente ale reformei Politicii agricole comune (pentru care s-a adoptat un raport de progrese) și Regulamentul privind măsurile tehnice pentru pescuit, acesta din urmă finalizat în trialog și regulamentul privind fondul european de pescuit (EMFF).

Totodată, Petre Daea a anunțat și măsurile de sprijin avute în vedere pentru a fi implementate în a doua parte a anului 2019, după cum urmează:

-Program reproducție suine

-Program sector avicol

-Programul de sprijin al producătorilor din sectorul pescăresc

-Program taurine

-Program creşterea bubalinelor

-Program de pregătire de scurtă durată pentru lucrătorii din agricultură în parteneriat public-privat

-Program înființare centre de colectare

-Program zona montană

-Program miere în școli

-Revitalizarea liceelor agricole în subordinea MADR

-Revizuirea legislației din agricultură cu privire la achiziționarea terenurilor

-Reforma instituțională a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și a instituțiilor din subordine

-Sistem de monitorizare a produselor contrafăcute intrate pe piață.

La finalul întâlnirii cu presa, oficialul MADR a prezentat stadiul campaniei de recoltare 2019, care se prezintă astfel:

Campania agricolă din această vară se desfășoară în toate județele țării. La orz este pe terminate, fiind recolatată 96% din producția de pe suprafața însămânțată. Stadiul recoltării pentru celelalte celorlalte culturi este următorul: orzoaică de toamnă: 92%, orzoaica de primăvară: 36%, grâu: 50%, rapiță: 70%, mazăre: 83%.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.