Firmele și PFA-urile care activează în mediul rural vor putea obține, în cadrul programului Rural Invest, garanții de maximum 90% din valoarea finanțărilor aferente creditelor de investiții și capital de lucru, conform unui act normativ recent aprobat de Guvern. Schema de ajutor de stat este valabilă până la 30 iunie 2022 și vine în completarea programului Agro IMM Invest, care și-a arătat deja beneficiile în sectorul agricol.
În emisiunea ”Agricultura, o șansă pentru România”, realizatorul Constantin Rudnițchi a stat de vorbă cu Dumitru Nancu, director general al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM), pentru a face o radiografie a acestor programe de sprijin pentru fermieri.
”Pe programul Agro IMM Invest, care este un subprogram al IMM Invest, de la începutul programului în cam o lună și o săptămână, Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii a acordat 5.000 de garanții în valoare de 3,3 miliarde lei finanțările, iar garanția statului a fost de 2,7 miliarde. Pe Agro IMM Invest avem în acest moment 1.000 de credite garantate și acordate de către FNGCIMM, valoarea finanțărilor este de 700 milioane lei, iar ca garanții sunt 650 milioane lei până în acest moment.
Ce remarcăm la Agro IMM Invest este că peste 85% dintre beneficiari se duc pentru capitalul de lucru, care și la Agro Invest, și la Rural Invest este de 5 milioane lei, iar 15% dintre beneficiari accesează pentru un credit de investiții.
În ceea ce privește IMM Invest per total, luna aceasta am ajuns la 50.000 de IMM-uri care beneficiază de acest program. Practic, de la 1 iunie 2020, valoarea finanțărilor date este de 35 miliarde lei, deci aproape 4% din PIB. Statul a garantat până în prezent 30 miliarde lei”; a precizat Dumitru Nancu pentru AGRO TV.