Bilanț la programul TOMATA: 450 milioane EURO risipiți? Legumicultorii dau verdictul!

Sute de milioane de euro s-au cheltuit până acum prin programul Tomata, pentru acordarea sprijinului de 3.000 de euro/1.000 mp către legumicultorii interesați de acest ajutor. Cu toate acestea, unii dintre ei spun că eficiența acestui program nu se vede în piață, iar banii au fost mai degrabă risipiți.

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, președintele Organizației interprofesionale Naționale Prodcom Legume-Fructe, Gheorghe Vlad, a explicat de ce programul tomata este ineficient și ce investiții se puteau face cu banii investiți, în beneficiul sectorului legumicol.

”În 2017, când s-a conceput programul tomata, i-am cerut ministrului Petre Daea să nu facă haosul acesta cu programul. De ce? Datorită faptului că până astăzi s-au cheltuit 450 de milioane de euro și nu avem un metru de spațiu protejat modern. Cu cei 450 de milioane de euro risipiți, puteam să avem 400 de hectare de spații protejate moderne, iar astăzi puneam în piață 200.000 de tone de tomate sau de castraveți”, a precizat Gheorghe Vlad.

Și alți legumicultori sunt de aceeași părere. În viziunea lui Claudiu Breazu, programul tomata mai mult i-a încurcat pe fermierii care cultivă legume pe suprafețe mai mari.

”Părerea mea este că aceste programe reprezintă distrugerea legumiculturii românești. Sunt bani aruncați pe fereastră. Pe noi, cei care am avut mai mult de 5.000 de metri pătrați, doar ne-a îngropat, niciodată nu ne-a ajutat să fim și noi cum trebuie. Cu 450 de milioane de euro era foarte simplu să se facă depozite regionale în toate bazinele legumicole”, a precizat Claudiu Breazu.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole