28 octombrie 2021 - 20:55

Bilanț APIA 2020: Peste 3,5 miliarde EURO plătite către fermierii români în ultimul an

Într-un an extrem de dificil pentru fermierii din toate sectoarele, ajutoarele venite atât din bani europeni cât și din bani de la bugetul național au fost singurele care i-au mai ținut pe agricultori pe linia de plutire. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în cursul anului trecut, plăți de peste 3,5 miliarde de euro. 

Ca de fiecare dată, APIA a mobilizat toate resursele pentru pregătirea sistemului și a cadrului instituțional, astfel încât, după aprobarea actului normativ, să poată demara imediat plățile către fermieri în vederea susținerii continue a activității acestora. 

Astfel, la final de an, suma totală autorizată de APIA la plată în perioada 1 ianuarie  – 30 decembrie 2020 este de 3,52 miliarde euro, din care:

  • 2,16 miliarde euro pentru Campania 2020, din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) și cofinanțare de la Bugetul Național (BN1);
  • 844,20 milioane euro pentru Campania 2019, din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) și cofinanțare de la Bugetul Național (BN1) și Buget Național (BN);
  • 515,13 milioane euro pentru Măsurile de piață, comerț exterior, promovarea produselor agricole și ajutoare de stat.