20 ianuarie 2022 - 10:30

Berea se va scumpi din cauza prețului la orz și a inflației

Analiștii de la The Wall Street Journal atrag atenția că berea se va scumpi în perioada următoare, din cauza creșterii prețului la orz de anul acesta.

Pe lângă aceasta, și costurile legate de ambalajele din carton, aluminiu pentru cutiile de bere, etichete sau costurile pentru transport şi energie se află în urcare, această tendinţă fiind parte a unei creşteri generale a inflaţiei care afectează majoritatea industriilor din lumea dezvoltată pe măsură ce economiile îşi revin de pe urma restricţiilor generate de pandemie.

Deși mulţi economişti susțin că această creştere a inflaţiei va fi temporară, companiile şi consumatorii o resimt din plin. 

Deocamdată, aceste presiuni din industria berii generate de costuri nu au fost transmise mai departe, către consumatori. Aceasta datorită faptului că giganţii industriei au fost mai protejaţi, având în vedere că şi-au încheiat contracte la anumite preţuri cu furnizorii, protejându-se astfel în faţa unor costuri legate de materii prime.

CFO-ul producătorului danez de bere Carlsberg, Heine Dalsgaard, spune că acesta se confruntă cu costuri mai mari legate de aluminiu, orz şi ambalaje în special, dar este deocamdată bine protejat în acest an.

La rândul său, un purtător de cuvânt al Anheuser-Busch InBev, cel mai mare producător de bere din lume, spune că actualul mediu inflaţionist va fi luat în considerare în stabilirea preţurilor.

Cu alte cuvinte, trebuie să ne așteptăm că berea se va scumpi în viitorul apropiat.

Aceasta este și părerea lui Trevor Stirling, analist la Bernstein, care spune că, chiar dacă „producătorii nu vor resimţi dificultăţi semnificative până în prima jumătate a anului viitor“,majorările de preţuri pentru consumatori sunt inevitabile.