BERARII CER EXTINDEREA A DOUĂ CULTURI, LA NIVEL NAȚIONAL

Asociaţia Berarii României susţine necesitatea menţinerii stabilităţii fiscale şi crearea unui cadru legislativ favorabil extinderii culturilor de orz şi hamei la nivel naţional.

Reprezentanţii asociaţiei, citați de AGERPRES, au afirmat  în cadrul unei dezbateri desfăşurate la Târgu Mureş, că producţia de bere are un rol determinant în dezvoltarea economiilor locale, atât prin locurile de muncă pe care le creează şi contribuţiile constante la bugetele de stat şi locale, cât şi prin sprijinul fermierilor locali de cereale şi hamei.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Alexandru Cîmpeanu, a menţionat că judeţul Mureş este ’emblematic’ pentru industria berii, nu doar prin importante facilităţi de producţie prezente aici, cât şi prin cultivarea unui ingredient esenţial al berii, şi anume hameiul.

‘Pe teritoriul judeţului se produce 80% din producţia naţională de hamei, caracteristicile hameiului produs aici fiind recunoscute de producătorii de bere locali. În acest fel s-a creat o legătură economică importantă între judeţul Mureş şi industria berii din România, în beneficiul comunităţii locale. Ne dorim să perpetuăm această tradiţie, cu o influenţă pozitivă pentru toţi locuitorii judeţului nostru’, a declarat Alexandru Cîmpeanu.

În cadrul evenimentul a fost reafirmată dorinţa producătorilor locali de bere de a folosi în reţetele de fabricare a berii o cantitate şi mai mare de ingrediente provenite din România, astfel, devenind necesară extinderea suprafeţelor cultivate cu orz de bere şi hamei pe plan naţional, pentru a acoperi nevoile producţiei.

Mărirea subvenţiei la hamei până la nivelul maxim prevăzut în UE şi aplicarea unor măsuri speciale pentru culturile de orz de bere sunt necesare pentru a garanta şi pe viitor caracterul profund naţional al industriei berii, în beneficiul economiei locale.

În ţara noastră, suprafaţa totală cultivată cu hamei este de 220 hectare, existând un potenţial de creştere în viitor a suprafeţelor cultivate până la 500 hectare, limitat la suprafaţa existentă a spalierilor şi a sistemului de susţinere a hameiului. Există patru ferme producătoare de hamei, cu aproape 200 de angajaţi.

Asociaţia Berarii României, înfiinţată în urmă cu 13 ani, reuneşte şase producători care furnizează peste 80% din cantitatea de bere consumată în România