BENEFICIILE MARARULUI

104

Mărarul oferă un plus mâncărurilor, murăturilor, salatelor și preparatelor din pește. Originar din sudul Rusiei, Africa de Vest și din regiunea mediteraneeană, planta ierboasă are efecte unice asupra sănătății.Are tulpina viguroasă și poate crește până la 1 metru înălțime, cu frunze mici și ascuțite și flori grupate în vârful plantei, în buchete de culoare galbenă, cu formă de umbelă.Mărarul este rezistent la frig și se seamănă toamna sau primăvara timpuriu, la adâncimi de 2-3 cm în sol, necesitând mai multă apă doar în perioada de germinare.

Mărarul are o largă răspândire în bucătăria românească, făcând parte din lista celor mai îndrăgite și des folosite condimente. Plină de  beneficii pentru cei care o consumă

Mărarul conține substanțe active cu multiple proprietăți benefice pentru sănătatea corpului. Frunzele și semințele acestei mirodenii au ulei volatil cu un conțin de până la 60% – carvona (un antioxidant puternic care se mai găsește și în frunzele de dafin și în semințele de chimen), substanțe minerale (potasiu, calciu, magneziu, sulf, fier etc.) și vitamine (A, B și C).

Iată 7  beneficii și indicații terapeutice pe care le deține această plantă miraculoasă.

Beneficii și indicații terapeutice ale mărarului

  1. Stimulează digestia! Mărunțit sau uscat, mărarul este folosit în aromatizarea salatelor vegane, a ciorbelor și supelor de legume, în prepararea deverselor mâncăruri cu cartofi, a brânzeturilor din soia (tofu cu mărar), a omletelor, a droburilor din soia, linte sau năut. Mărarul stimulează digestia și reglează metabolismul; consumul acestei plante aromatice are ca efect benefic combaterea balonărilor. Pentru afecțiunile stomacului este indicat consumul tinctura de mărar sau de ceai din semințe uscate de mărar ( 5-8 g de semințe de mărar la 1 l apă clocotită și după 5 – 10 minute de infuzare se lasă la răcit; se bea câte o cană după o oră de la servirea meselor principale ale zilei).
  2. Extragerea de ulei eteric de mărar! Semințele uscate de mărar aduc beneficii multiple industriei chimice și farmaceutice, datorită conținutului de ulei esențial care este întrebuințat la prepararea medicamentelor, ceaiurilor, pulberilor, comprimatelor recomandate pentru tratarea diverselor probleme de sănătate.
  3. Calmează durerile dentare! Uleiul volatil pe care îl conțin frunzele mărarului ete benefic pentru îndepărtarea durerilor dentare și împrospătarea mirosului cavității bucale.
  4. Stimilează buna funcționare a rinichilor! Mărarul are proprietăți diuretice, așadar o alimentație bogată în sucuri proaspete din verdețuri și lămâie ajută la eliminarea colicilor și a pietrelor localizate la rinichi. Cură cu ceai de mărar sau cu sucul proaspăt de mărar consumat zilnic timp de două săptămâni previn infecțiile urinare.
  1. Combate depresia! Consumul de mărar fortifică sistemul nervos, mai mult chiar masajul cu ulei de mărar este un remediu benefic pentru rezistență psihică în momentele grele ale vieții.
  2. Oase puternice! Menținerea sistemul osos al organismului implică aportul zilnic de calciu, așadar este bine de știut că de la o linguriță de semințe de mărar putem obține calciu mai mult decât din consumul unui pahar cu lapte.
  3. Aromoterapie și masajoterapie! Esența de mărar este înviorătoare și îndepărtează stările de greață (sunt suficiente câteva picături de esență de mărar sau de ulei de mărar aplicate cu masaj ușor pe antebraț și astfel se poate restabili starea de bine).

 

 

 

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult