20 octombrie 2021 - 00:57

Barna, despre o anchetă penală în curs: „Este o poluare inimaginabilă!”

Se încing lucrurile în cazul leșurilor de ovine înecate în Portul Midia la sfârșitul anului 2019. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, vorbește despre fapte dintr-o anchetă penală în curs, inclusiv despre implicări ilegale în dosar ale autorităților locale responsabile de mediu.

Potrivit precizărilor oficialului guvernamental, făcute vineri, 5 martie 2021, la Tulcea, raportul final cu privire la situația incineratorului din satul Smârdan va fi făcut public săptămâna viitoare.

De asemenea, el a adăugat că starea de fapt de acolo a fost posibilă inclusiv printr-o „cârdăşie” cu autoritățile locale responsabile de mediu.

În plus, Barna a mai precizat că în cazul incineratorului din Smârdan este în desfășurare o anchetă penală, ca urmare a faptului că o parte din cadavrele animalelor înecate în Portul Midia la finele anului 2019 au fost îngropate, în loc să fie incinerate.

„Este cel mai urât lucru pe care l-am văzut în cele două luni de mandat în Ministerul Mediului. Este o poluare inimaginabilă. Din datele preliminare pe care le am, vor fi foarte multe persoane care vor răspunde penal pentru ce s-a întâmplat acolo. Este incredibil cum o depozitare ilegală este prezentată ca o activitate economică. Nu-mi vine să cred că se poate întâmpla aşa ceva în România. În câteva zile vom avea raportul final la minister”, a mărturisit Barna, citat de Agerpres, care a adăugat că raportul preliminar numără mai bine de 100 de pagini şi prezintă istoria societăţii.

Ministrul Mediului a făcut referire inclusiv la falsuri în relația cu organele de control, citând raportul care vizează incineratorul din localitatea Smârdan.

„Raportul prezintă istoria celor zece ani în care această societate fără scrupule a minţit autorităţile publice şi a declarat în fals cantităţi şi a încercat să păcălească organele de control. Din păcate, există o cârdăşie din partea autorităţilor locale responsabile de protecţia mediului, dar până la raportul final nu vreau să vă spun mai mult”, a continuat ministrul Barna.

Nu în ultimul rând, șeful de la Mediu a mai vorbit și despre iminente schimbări la conducerile instituţiilor de protecţie a mediului din judeţul Tulcea. Barna a adăugat totodată că, săptămâna viitoare cel târziu, Octavian Berceanu, propus de Alianţa USR PLUS, va fi numit comisarul şef al Gărzii Naţionale de Mediu, iar Gâtej, comisar şef adjunct al aceleiaşi instituţii.

Ce-au constatat procurorii în cazul oilor îngropate pe un teren din zona Smârdan

În noaptea de 20 spre 21 ianuarie 2021, Parchetul de pe lângă Curtea de apel Constanța anunța că a pus în aplicare două mandate de percheziții domiciliare în orașul Măcin, în vederea stabilirii legalității modului în care s-a derulat incinerarea ovinelor înecate pe nava Queen Hind, eșuată în luna noiembrie 2019, în Portul Midia.

Rezultatele demersurilor investigative ale procurorilor spun că mare parte din deșeurile animale nu au fost distruse prin incinerare, ci au fost îngropate pe un teren din zona Smârdan.

„În cauză au fost delegaţi poliţişti de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) – Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Tulcea, Agenţia Protecţia Mediului (APM) Tulcea, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Tulcea, pentru stabilirea legalităţii modului cum s-a derulat activitatea de incinerare a ovinelor înecate pe nava eşuată în luna noiembrie 2019 în Portul Midia.

În urma activităţilor desfăşurate la faţa locului, s-a stabilit faptul că mare parte dintre deşeurile animale nu au fost distruse prin incinerare, ci au fost îngropate pe un teren viran din localitate”, se menţionează în comunicatul citat de agenția națională de presă.

Vasul Queen Hind, cu peste 14.000 de oi la bord, a eşuat la finalul lunii noiembrie 2019, la plecarea din Portul Midia. Echipajul format din 22 de marinari sirieni a fost salvat de pe nava înclinată parţial, dar puţine ovine au putut fi aduse la mal.

În perioada 28 februarie – 13 martie 2020, în urma a 26 de transporturi Midia-Smârdan, la societatea din judeţul Tulcea ar fi trebuit incinerate cadavrele a 14.230 de ovine, cu o greutate totală de 542.100 kilograme.