Banii pentru tinerii din diaspora au rămas neaccesați. ”A fost un fiasco!”

Submăsura de instalare a tinerilor fermieri dedicată tinerilor din diaspora a fost anunțată cu entuziasm de reprezentanții de la Ministerul Agriculturii, însă se pare că acest entuziasm nu s-a transpus și în proiecte concrete. Din păcate, cei 20 de milioane de euro alocate pentru acești fermieri au rămas neaccesați anul acesta. Posibilele cauze care au dus la această situație au fost discutate în emisiunea ”Agricultura la Raport” de realizatorul Ovidiu Ghinea și cei doi consultanți invitați.

”În anul 2020 am avut o sesiune pe submăsura 6.1 – instalarea tânărului fermier, unde am avut un buget mai slab decât în anii trecuți. El a fost împărțit în două bugete: 23 milioane euro pentru tinerii fermieri din România și 20 milioane euro pentru tinerii fermieri din diaspora.

Zilele trecute a fost publicat un raport. Mare parte din cele 23 milioane euro pentru tinerii din România au fost cheltuite, dar, din păcate banii din diaspora au rămas neaccesați. În prima sesiune a fost un proiect care a fost neeligibil și nu s-a cheltuit niciun ban, iar în a doua sesiune au fost în jur de 9 proiecte, dar niciunul nu intră la finanțare, fiindcă regulile sunt clare și precise iar oamenii nu pot să facă un proiect așa din scurt. Sesiunea a fost deschisă în august, înregistrarea la APIA trebuia făcută de mult, firma și autorizarea trebuia făcută din primăvară, beneficiarul trebuia să urmeze și un curs de calificare… Lucrurile nu au funcționat cum ar fi trebuit să funcționeze. Practic, au fost un fiasco cele 20 de milioane de euro. Presupun că această sesiune va fi deschisă și în 2021”, a precizat consultantul Florin Istrate pentru AGRO TV.

”Normal, un program pentru diaspora ar trebui stabilit de anul acesta pentru la anul, pentru ca tânărul fermier să poată să-și pregăsească tot cei trebuie ca să depună un proiect eligibil. Altfel e foarte greu. A fost lansat în pripă”, a completat consultantul Leonida Vărzaru.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole