Banii de subvenții pentru fermieri – Ministrul Agriculturii, declarații de ULTIMĂ ORĂ!

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, anunță cum se împart banii de subvenții pentru fermierii români în perioada 2023-2027.

Invitat în emisiunea ”Agricultura la Raport” cu Ovidiu Ghinea, ministrul agriculturii a explicat care sunt cele mai importante direcții din noul Plan Național Strategic, proaspăt lansat în consultare publică.

”Noi am pierdut pentru PAC 2021-2027 1,8 miliarde de euro din start, de la negocieri, pe Pilonul II. Am rămas cu 6,7 miliarde, din care 40% s-au dus pe măsurile de tranziție 2021-2022, pe principiul bani noi, reguli vechi. Or am rămas cu o sumă destul de mică la dispoziție pentru a răspunde acestor uriașe provocări care se ridică în fața noastră.

Știți bine că în regulamentul european pentru PNS am avut deja niște linii directoare trasate de Bruxelles de la care nu poți să te abați. Mă refer la 25% minim din cuantumul general pentru Pilonul I să se ducă pe eco-scheme. Noi, în proiectul de PNS am venit cu 29% alocat eco-schemelor, pentru că am făcut cinci eco-scheme, trei pe vegetal și două pe zootehnie, astfel încât să putem răspunde condiționărilor legate de mediu și bunăstarea animalelor.

După aceea, avem cei 15% pentru sprijinul cuplat în sectorul agricol. Acolo, 2% trebuie să meargă obligatoriu către plante proteice; rămân 13% care au fost împărțiți între sectorul vegetal și zootehnie, cu un plus pentru zootehnie, cam 75% din alocare, pentru că e un sector încercat și pe care trebuie să îl susținem, astfel încât să rămână viabil.

Mai avem componenta de transfer între Pilonul I și Pilonul II pentru tinerii fermieri. Avem acel procent de 10% plată redistributivă pentru fermele mici; deși orientările UE erau între 1 și 30 de hectare, noi am mers pe un interval de 1-50 de hectare pentru plata redistributivă”, a precizat ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, în direct la AGRO TV.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole